Rusko zvažuje zavedení speciální daně u sladkých nápojů

Téma vyššího zdanění sladkých nápojů je v Rusku aktuální již po několikáté. Aktuálně jsou posuzovány dvě varianty – zavedení procentní daně („akcízu“) z ceny nápoje nebo daně odvíjející se od množství obsaženého cukru.

Jedná se o iniciativu ruské vlády, kterou ale příliš nepodporuje ministerstvo zemědělství ani výrobci nápojů. Ruská vláda si od případného opatření slibuje zvýšení příjmů do rozpočtu v hodnotě 10–20 miliard rublů, což může být jedním z hlavních motivačních faktorů. Zároveň je tato iniciativa odůvodňována ochranou zdraví obyvatel.

Ministerstvo zemědělství RF oponuje a obává se negativního vlivu na celý trh. Zavedení daně a snížení spotřeby by ovlivnilo nejen samotné výrobce, ale také trh cukru. Dále pak hrozí, že regulace pomůže k růstu výroby na nelegálním trhu.

Samotní výrobci argumentují, že zavedení vyšší daně na sladké nápoje se neosvědčilo ani v zahraničí, jelikož země, kde takové opatření bylo zavedeno, došlo po nějaké době k jeho zrušení. To se týká např. Finska, Norska či Dánska.

Nyní budou probíhat analýzy a jednání, na základě kterých se Rusku následně rozhodne o případné regulaci trhu sladkých nápojů.

Autorka: Nikola Hrušková. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Evropa | Rusko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme