Ruský agrární export vzrostl o 18 %

Podle statistik vzrostl k 11. červenci 2021 ruský agrární export o 18 % ve srovnání se stejným obdobím roku 2020 a dosáhl hodnoty 15,6 mld. USD.

Pro letošní rok Rusko počítá, že agrární export bude ve výši 30 mld. USD, což je podobně jako v loňském roce.

Nejvíce vyrostl export obilí (o 20 % na hodnotu 4,4 mld. USD), rostlinných olejů (o 39 % na hodnotu 3,6 mld. USD), a masné a mléčné produkce (o 25 % na hodnotu 203 mil. USD).

Hlavními dovozci ruských potravin se stala Čína a Evropská unie shodně s podílem 12,3 %. Během prvního pololetí se agrární export Ruska do EU zvýšil o 33 %, zatímco v případě Číny došlo ke snížení. Dále ruské agrární zboží nejčastěji směřuje do Turecka (11,6 %), Jižní Koreji (7,5 %), Kazachstánu, Egypta, Běloruska, Ukrajiny, Uzbekistánu a Ázerbájdžánu.

Rusko se za posledních šest měsíců stalo největším dodavatelem masa do Vietnamu. Vietnam v prvním pololetí dovezl přes 70 tis. tun vepřového masa a dalších produktů, z čehož více než polovina připadla na Rusko. To vyvezlo do Vietnamu více než 45,75 tis. tun vepřového v hodnotě 97,49 milionu.

Rusko taktéž navyšuje export krůtího masa, a to především do Číny, na Ukrajinu, do Beninu, Konga a SAE.

Autorka: Nikola Hrušková. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Evropa | Rusko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Zemědělství a lesnictví

Doporučujeme