Rusové a Ukrajinci vlastní v Česku tisíce firem

Obě země patří mezi trojici nejčastějších zahraničních vlastníků českých společností. Vyplývá to z pravidelné analýzy poradenské společnosti Dun & Bradstreet.

Ruští a ukrajinští podnikatelé v České republice vlastní celkem 24 518 firem. „Aktivnější na našem trhu jsou Ukrajinci, kteří ovládají 12 581 společností s objemem základního jmění 2,4 miliardy korun. Podnikatelé z Ruska kontrolují 11 937 společností se základní jměním 8,1 miliard korun,“ říká analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová s tím, že nejčastějšími zahraničními vlastníky českých firem jsou Slováci, druhá příčka patří Ukrajincům a třetí Rusům.

Ilustrační fotografie

Podle podrobnějších dat Dun & Bradstreet podnikatelé z Ruska a Ukrajiny nejčastěji ovládají společnosti s ročními tržbami nepřevyšujícími jeden milion korun. V případě firem s ruskými majiteli se jedná o 92 % firem, s ukrajinskými 84 %.

Rozdíly mezi ruskými a ukrajinskými firmami jsou patrnější v oblasti regionální působnosti a oborů činnosti. Přes 70 % firem s ruskými vlastníky má registrované sídlo v Praze, s 10 % následuje Karlovarský kraj, Středočeský (6 %) a Ústecký (5 %) kraj. Tři čtvrtiny společností s ukrajinskými vlastníky mají pražskou adresu, 6 % působí v Jihomoravském a 4 % ve Středočeském kraji.

Nejvíc ruských a ukrajinských podnikatelů v ČR působí ve shodných oborech činnosti – velkoobchod a maloobchod (36 % ruských a 23 ukrajinských) a činnosti v oblasti nemovitostí (34 % ruských a 21 % ukrajinských). V případě firem s ruským kapitálem dalším nejoblíbenější segmentem podnikání jsou služby (11 % firem), zpracovatelský průmysl (5 %) a stavebnictví (3 %), zatímco u ukrajinských firem je třetím nejčastějším oborem je stavebnictví (16 %) před službami (14 %) a zpracovatelským průmyslem (7 %).

Redakčně upravená tisková zpráva společnosti Dun & Bradstreet

• Teritorium: Česká republika | Rusko | Ukrajina
• Témata: Analýzy a statistiky

Doporučujeme