Růst cen v Kazachstánu a další novinky ze sektoru zemědělství

Inflace v Kazachstánu v únoru 2022 se blížila jednomu procentu – činila 0,8 procenta. Ceny potravin vzrostly o 1,2 procentního bodu.

Konkrétně u čerstvé zeleniny se jednalo o zvýšení (6,6 %), u brambor (4,1 %), mouky (2,1 %), obilovin (1,9 %), těstovin (1,8 %), chleba (1,7 %), krupicového cukru (1,5 %), drůbežího masa (1,2 %), pasterizovaného mléka (1,1 %), zakysaných mléčných výrobků (1 %), u sušeného ovoce a ořechů (0,9 %), čerstvého ovoce, pečiva a moučných výrobků (0,8 %).

Ilustrační fotografie

Pokud jde o nápoje a tabák, tak u alkoholických nápojů došlo ke zvýšení o 0,9 %, nealkoholických nápojů 1,5 %, u tabákových výrobků o 1 %. Pokles cen byl zaznamenán pouze u vejcí, a to o 2,4 %.

Upgrade v kazašských dotacích?

Ministr zemědělství Kazachstánu (Erbol Karashukeyev) dne 2. března 2022 na jednání vlády řekl, že státní podpora zemědělství by se měla zdvojnásobit po vzoru Ruské federace.

Dále poznamenal, že pokud se nepomůže agro-průmyslovému komplexu, produkty, které jsou vyrobené kazašskými farmáři a producenty budou velmi rychle vytlačeny konkurenty z Euroasijské hospodářské unie.

Podotkl, že pro začátek je nutné provést seriózní reformy v dotacích, tj. potřeba zavést digitalizaci a zprůhlednit platby tak, aby bylo jasné, že se peníze k žadateli dostanou.

Autor: Artyom Lukashov, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Almatě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Kazachstán | Zahraničí

Doporučujeme