Rwanda nabízí obchodní příležitosti ve zdravotnictví a obraně

Podnikatelé doprovázející vicepremiéra a ministra vnitra Rakušana na jeho pracovní cestě do Rwandy reprezentovali sektory zdravotnictví a obrany.

Během dvoudenní návštěvy ve Rwandě 3. a 4. května 2023 se podnikatelé zúčastnili Zdravotnického fóra, schůzek na ministerstvech a B2B matchmakingového fóra.

Ilustrační fotografie

Zlepšení situace ve zdravotnictví je hlavní prioritou vlády. Podíl veřejných výdajů do zdravotnictví je ve Rwandě na úrovni 15 % státního rozpočtu. Ve Rwandě má zdravotní pojištění 75 % populace a v rámci plánů se mají roční výdaje na jednoho pojištěnce zvýšit z 36 USD v roce 2018 na 60 USD v roce 2024. V rámci vládní rozvojové strategie se tak počítá s dalším zlepšováním kvality zdravotní péče a investic do zařízení nemocnic. Vláda má zájem o vzdělávání doktorů a zdravotnického personálu ve Rwandě českými odborníky (capacity building) či předání know-how v biomedicínském inženýrství.

ExportMag.cz: Exportní aliance? Staví vzorové chytré město, šíří slávu českého piva

Přesně tyto možnosti (nikoliv jen dodávku zboží) nabídly Rwandským odborníkům zúčastněné české firmy z Asociace výrobců a distributorů zdravotnické techniky. Na půldenním Zdravotnickém fóru představili zástupci ministerstva zdravotnictví Rwandy koncepci rozvoje zdravotnictví a její hlavní pilíře. S firmami pak prodiskutovali jejich možné zapojení do vyhlašovaných tendrů a společně se zamysleli nad dalšími plány spolupráce. Před zahájením zdravotnického fóra bylo podepsáno Memorandum of Understanding (MOU) o spolupráci v rámci programu MEDEVAC, který zajišťuje vzdělávání doktorů specialistů.

Firmy z obranného průmyslu se měly možnost představit ministrovi obrany a jeho kolegům na schůzce na ministerstvu obrany a vnitra. Asociace obranného průmyslu zúčastněné firmy představila a dala jim prostor k následným schůzkám. Potenciál pro dodávky obranného průmyslu vyplývá z bezpečnostní situace v regionu. Vláda Rwandy věnuje pozornost i finanční prostředky na vybavení armády a policie. Policie má zájem o moderní technologie, např. drony, kybernetické zabezpečení či zařízení na ochranu hranic. Zájem je o spolupráci v oblasti kynologie a chovu a výcviku služebních psů.

Druhý den následovaly zacílené B2B schůzky, které zorganizovala obchodní komora EBCR (European Business Council Rwanda), která propojuje evropské a rwandské soukromé firmy a umožňuje jejich setkávání a výměnu informací o trhu. České firmy tak měly možnost se sejít s partnery a potenciálními zástupci ze soukromého sektoru. Ve večerních hodinách proběhla VIP recepce, na které se obchodní delegace měla možnost v neformálním prostředí sejít s nejvýznamnějšími obchodními partnery.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Nairobi (Keňa).

• Teritorium: Afrika | Rwanda | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Zdravotnická technika

Doporučujeme