S dopady nárůstu cen energií pomůže malým a středním podnikatelům nová záruka

Záruka umožní snazší přístup k úvěrům od komerčních bank na pokrytí zvýšených provozních nákladů kvůli prudkému růstu cen energií.

Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Národní rozvojovou bankou (NRB) připravilo pro malé a střední podnikatele novou záruku v rámci stávajícího programu Expanze, který je financován z OP PIK.

Ilustrační fotografie

„Chceme podnikatelům pomoci překonat toto těžké období, kdy výrazně zdražily energie a zároveň rostou úrokové sazby na bankovním trhu. Na všech pobočkách NRB mohou OSVČ a malé a střední podniky, jejichž náklady za energie činí více než 10 % z celkových provozních nákladů, podávat žádosti o poskytnutí záruky za provozní komerční úvěr poskytnutý soukromou bankou,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

„Záruka je poskytována bezúplatně až do výše 80 % zaručovaného úvěru poskytnutého podnikateli v objemu jeden až deset milionů korun a doba ručení bude až 2 roky,“ dodává.

„Se zárukou může být poskytnut finanční příspěvek k úhradě úroků ze zaručeného úvěru, přičemž celková výše vyplaceného příspěvku bude činit 4,5 % p.a z průměrného zůstatku úvěru,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro EU fondy Marian Piecha a dodává: „Finanční příspěvek, jehož výše může činit až 800 tis. Kč, bude vyplácen v termínech stanovených ve smlouvě o záruce.“

Novou záruku mohou využít podnikatelé působící na celém území České republiky kromě hlavního města Prahy. Program je určen pro obory podnikání jako je třeba zpracovatelský průmysl, stavebnictví, maloobchod a velkoobchod, doprava a skladování, ubytování a pohostinství, informační a komunikační činnosti a další služby.

Podrobnosti a potřebné formuláře k programu „Záruka – Energie“

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme