S nárůstem cen energií podnikatelům pomůže nová záruka

Snazší přístup k úvěrům od komerčních bank na pokrytí zvýšených provozních nákladů kvůli výraznému růstu cen energií. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve spolupráci s Národní rozvojovou bankou (NRB) připravilo pro malé a střední podnikatele záruku „Vynucená změna dodavatele energií“.

Výzva byla zveřejněna v pondělí 6. prosince, příjem žádostí o záruku začne 17. prosince 2021.

Ilustrační fotografie

„S NRB jsme připravili aktualizaci a další rozšíření úspěšného programu Záruka 2015 až 2023, který podporuje malé a střední podniky formou zvýhodněných záruk,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Chceme podnikatelům pomoci překlenout toto nelehké období, kdy prudce vzrostly ceny energií, aby mohli i za těchto ztížených podmínek dále pokračovat v podnikatelské činnosti.“

SPECIÁL: Změny pro podnikatele od roku 2024

Bankovní záruka NRB umožní firmám výrazně jednodušeji získat provozní úvěry od komerčních bank na financování pracovního kapitálu, kterým bude muset většina podnikatelů pokrýt skokové nárůsty zálohových plateb v souvislosti s prudce rostoucími cenami energií.

„Zavedený program Záruka 2015 až 2023 se rozšiřuje o záruku „Vynucená změna dodavatele energií“, která se bude poskytovat bezúplatně až do výše 80 % jistiny zaručovaného úvěru. Maximální výše může být až 2 miliony Kč, doba ručení až 2 roky,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro EU fondy Marian Piecha.

Pro poskytnutí této záruky musí podnik doložit, že k navýšení záloh na energie došlo po 13. říjnu 2021, a to o více než 100 %. Pokud podnikatelé odebírají energie od dodavatele poslední instance (DPI), mohou požádat o podporu až poté, co uzavřeli standartní smlouvy s dodavatelem.

„Důrazně a opakovaně doporučujeme, aby lidé a podniky co nejdříve přešli z režimu dodavatele poslední instance,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro energetiku René Neděla a dodává: „Pětina lidí v režimu DPI situaci bohužel stále neřeší, přitom je důležité přejít co nejdříve na standardní smlouvu a zálohy řešit, aby lidé o dodávky energií nepřišli. Navíc tím mohou také ušetřit. Zároveň je potřeba vždy řešit nejen zálohy, ale i skutečnou cenu za energie.“ Další průběžně aktualizované informace jsou v rozcestníku k energiím pro zákazníky na www.mpo.cz/energie.

Novou záruku mohou využít podnikatelé působící na celém území České republiky a napříč obory podnikání jako je třeba zpracovatelský průmysl, stavebnictví, maloobchod a velkoobchod, doprava a skladování, ubytování a pohostinství, informační a komunikační činnosti a další služby. Podrobnosti a potřebné formuláře jsou k dispozici na webu www.nrb.cz.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme