SAE spojily síly s Jordánskem a Nizozemskem ve vývoji zaměřeném na zemědělství v náročných podmínkách

Spojené arabské emiráty, Jordánsko a Nizozemsko začaly prvním online sezením řešit přístup k problematice potravinové bezpečnosti, soběstačnosti, vodního hospodářství a energetiky.

Státy reprezentovaly jak dedikovaní ministři, tak specializovaní odborníci včetně zástupců mladé komunity z univerzit.

Ilustrační fotografie

Jedním z hlavních cílů je za pomoci výzkumů objevit inovativní techniky pro pěstování obilnin v náročných podmínkách Blízkého východu a získaná data se všemi sdílet. Podle vedoucích tohoto projektu v dnešní době není nic důležitějšího, než vymýšlet cesty, jak při produkci potravin snížit potřebnou vodu a energii.

Jedním z hlavních důvodů, proč má místní zemědělství vysokou spotřebu energie, je, že i volně získaná podzemní voda musí být kvůli vysokému obsahu soli odsolena. Bez tohoto procesu, velmi náročného na energii, není možné vodu v zemědělství použít.

Úloha Nizozemska bude v předání co nejvíce know-how na to, jak se sami vypořádali s extrémně malou plochou pro zemědělství, a i přes to dokázali vybudovat nejvyšší exporty zemědělských produktů na světě.

Revoluce proti plastům. Startup Refork vyvinul rozložitelné příbory

Kvůli globálnímu oteplovaní a neustálému růstu světové populace jsou nové technologie pro produkci potravin zásadní. Aby byl svět schopen uživit více než 10 mld. obyvatel a přitom nezvyšoval skleníkové plyny, budeme muset využívat chytré technologie a efektivní způsoby jak produkce, tak i zpracování všech potravin.

Projektu se účastní i studenti a zástupci mladých generací. Právě budoucnost mladých je každou novou technologií a nápadem nejvíce ovlivněna a závisí tak na jejich prosperitě. Proto je účast mladých lidí v rozhodování a směřování těchto kroků ovlivňujících budoucnost zásadní. Na druhou stranu bez podpory vlád, akademického prostředí a zkušeností by hlasy ani potřeby mladých nebyly vyslyšeny.

Z pohledu Spojených arabských emirátů tak jde o pokračování jasné strategie o zvýšení potravinové bezpečnosti a soběstačnosti na celém světě. Chytré nápady k této problematice otevírají dveře českým start-upům a univerzitám, které mají v Emirátech velkou šanci uspět. A stejně jako je vize Emirátů globální, může i místní úspěch českých firem přerůst do globálního měřítka.

Autor: Lukáš Zamrzla, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

Doporučujeme