Šancí pro malé firmy, jak zaujmout na webu, jsou krátká bumper videa

Především sledování obsahu přes mobilní zařízení se často omezuje pouze na několik vteřin. Proto se internetová videoreklama zkracuje, aby stihla návštěvníkům vůbec něco sdělit. Díky kratší délce a nižším nákladům si videoreklamu mohou dovolit i menší podnikatelé.



Videoobsah se stává na internetu stále důležitější položkou. Návštěvníci webů chtějí stále méně číst, a sledovat videoobsah je pro ně nejjednodušší cestou, jak vstřebávat informace.

„Popularita videoobsahu na internetu určitě roste a to nejen kvůli zábavě – YouTube je druhým největším vyhledávačem na světě a lidé se na něj čím dál více obrací jako na zdroj návodů, recenzí a informací typu ‚how to‘ (jak na to – pozn. redakce). Mimochodem podle odhadu společnosti Cisco bude video v roce 2020 tvořit 82 procent celkového internetového trafficu, tedy objemu přenesených dat,“ vysvětluje Ondřej Sláma, ředitel pro výzkum a rozvoj agentury Adexpres.

Právě na video proto stále více míří i reklama na internetu. Pro malé a střední firmy ale měla jednu obrovskou nevýhodu. Vytvoření videoreklamy je výrazně dražší, než klasické textové či obrázkové reklamy. Menší inzerenti tak často na videoreklamu nedosáhli. Novou šanci však pro ně může znamenat aktuální trend ve videoreklamě, takzvaná bumper videa.

Reklama, kterou nejde přeskočit

Společnost Google s nimi přišla v loňském roce. Jde o druh nepřeskočitelných videí, která jsou na Youtube umístěna vždy před klasickými videi. Maximální délka těchto reklam je 6 sekund. Mezi jejich výhody patří levná a rychlá výroba. Vytvořit šestivteřinové video nezabere nijak dlouhý čas, a to ani méně zkušenému grafikovi. Navíc jsou náklady spojené s takto krátkým spotem oproti klasickému videu minimální.

Kromě toho nabízí silnou podporu propagované značky. To, že reklama nejde přeskočit, je podle odborníků třeba maximálně využít a dostat značku do povědomí diváka. Podle odborníků se přitom malé firmy nemusí bát, že krátké video dokáže zpropagovat jen dobře zavedenou značku, kterou již spotřebitelé znají z jiných kampaní.

„Jde spíš o kreativní zpracování a zachycení pozornosti diváka. Pokud je bumper vytvořen s originální myšlenkou, může být klidně stěžejní součástí kampaně jakékoliv značky,“ říká Anna Mejsnarová, výkonná ředitelka agentury Digistory.

Krátká reklama funguje

Stručnost videa podle odborníků není překážkou. „Bumpery jsou jako formát vhodné pro kohokoliv, kdo chce své sdělení předat audiovizuální formou a dokáže to smysluplně udělat v šesti sekundách. Nemusíte se bát, že z šesti sekund si nikdo nic pamatovat nebude. Výzkum prokázal, že 9 z 10 bumperů mělo pozitivní dopad na zapamatování značky, či reklamy na ni,“ dodává Ondřej Sláma.

Pro tvůrce přitom není jednoduché vměstnat do šesti vteřin smysluplné sdělení. „Chce to hlavně dobrý nápad, což často vyžaduje čas. Důležité je také znát svoji cílovou skupinu a vědět, kde se reklama bude zobrazovat, abyste ji tomu mohli přizpůsobit,“ konstatuje Jiří Pokorný, expert agentury Sun Marketing.

O co je video kratší, o to musí být promyšlenější. „Důležité je, zdali během těch šesti vteřin dokážete lidem sdělit vše důležité. V době, kdy na platformách jako Facebook nebo YouTube dominuje mobilní návštěvnost, často ani víc času nemáte, abyste uživatele zaujali,“ navazuje Jiří Pokorný.

Hlavní je kreativita

Výše rozpočtu podle něj není u těchto videí to hlavní. „Pokud jste kreativní, zvládnete natočit bumper klidně s mobilem a softwarem za pár korun, pokud se spojíte s tím, že záběry nebudou vypadat jak z hollywoodského filmu. Postačit může třeba jednoduchá slideshow s voiceoverem. Inspirací k tomu, jak u nás levně a efektivně pracovat s videoreklamou může být například Slevomvat,“ dodává Jiří Pokorný.

Cesta k bumper videu může být ještě jednodušší. „Ve finále ho ani není třeba točit, existují videobanky a online služby, které umožňují zakoupení videa i jeho přímou editaci, včetně vložení hudby, loga nebo produktu,“ upozorňuje Anna Mejsnarová.

Na druhou stranu ne pokaždé musí znamenat, že kratší video je výrazně levnější. Délka totiž není jediný parametr, který určuje cenu. „V praxi se spíše aplikuje přístup, že se natočí delší video a to se potom střihne do kratšího formátu. Primárně cenu neovlivňuje délka, ale spíš množství záběrů, střihů, přechodů, lokalit, herců, a podobně,“ vypočítává Anna Mejsnarová.

Do ceny se promítají i další faktory. „Cena vychází primárně z platformy a způsobu nákupu, který zvolíte. Roli také hraje formát a v aukčním prostředí (PPC, RTB) ještě rychlost čerpání investic, omezení frekvence zásahu a výsledky ve vztahu ke způsobu nákupu,“ podotýká Ondřej Sláma.

Fungování reklamy jde otestovat

Jestli reklama funguje správně, může pomoci zjistit testování. „V mnoha případech se může stát, že se reklama nepovede podle představ, video nesdělí divákovi to, co mělo, anebo se třeba vtip, nad kterým si kreativci hodiny lámali hlavu, nesetká se zájmem ostatních. Ne všichni jsme stejní. Jako při všech marketingových kampaních i zde je nutné testovat, vyhodnocovat a optimalizovat,“ upozorňuje Martin Eckstein, mluvčí agentury LCG New Media.

Inzerující firmy by měly počítat i s tím, že krátká reklama může být netradiční. „Zaujmout se dá ledasčím. Jen si vzpomeňme na ‚trapné‘ nebo přehnané slogany, které potom nemůžeme dostat z hlavy. Kreativitě se zde meze nekladou,“ dodává Martin Eckstein.

Podle odborníků jsou přitom stále patrné rozdíly mezi firmami, které inzerují v televizi a těmi, které již točí přímo pro internet. „Čistě online inzerenti nejčastěji používají 6 sekund a 30 sekund dlouhé spoty. Televizní inzerenti ale často mají 10 sekundové a 20 sekundové kreativy, které pak nechtějí přizpůsobovat online prostředí a nasazují je na internetu,“ zmiňuje Ondřej Sláma.

Dalibor Dostál

• Oblasti podnikání: Marketing, média a PR | Software a ICT služby

Doporučujeme