Schneider Electric podpořil studenty ČVUT a udržitelný projekt Solar Decathlon

Schneider Electric je partnerem projektu FIRSTLIFE, za kterým stojí studenti z Českého vysokého učení technického. V krátkém časovém úseku mají za úkol sestavit inovativní budovu, která bude zároveň udržitelná.

Výsledný projekt je navržen jako nástavba na studentské koleje Na Větrníku. Cvičná konstrukce byla sestrojena v Buštěhradu u Prahy v univerzitním centru ČVUT. Nyní už stojí v německém Wuppertalu, kam ji po kouscích odvezlo několik nákladních aut. Tým FIRSTLIFE ČVUT přivezl v červnu z mezinárodní soutěže Solar Decathlon Europe 21/22 třetí místo v kategorii Comfort.

Vizualizace | Schneider Electric

Na udržitelnosti záleží

Firma Schneider Electric, lídr v oblasti digitální transformace hospodaření s energiemi a automatizace, byla vyhlášena jako nejudržitelnější korporace na světě. Nejenže obsadila první místo v každoročně publikovaném prestižním žebříčku sestavovaném společností Corporate Knights 2021, jež se zaměřuje na udržitelné jednání firem, ale také podporuje projekty, které usilují o udržitelnější budoucnost. Proto také podpořila projekt s názvem FIRSTLIFE a s ním studenty stavební, strojní a elektrotechnické fakulty ČVUT a studenty ČZU.

Účast na soutěži je dlouhý a náročný proces, a samozřejmě také finančně náročný. Právě partneři jsou ti, kdo studentům umožňují účastnit se soutěže s mezinárodní konkurencí. Firma Schneider Electric podpořila studentský projekt Air House už v roce 2013, a proto se bez váhání zapojila i letos. Společnost do projektu tento rok věnovala prvky nízkého napětí jako jsou jističe, rozváděče, vypínače, zásuvky a další v hodnotě více než 200 tisíc.

„Bylo nám potěšením podpořit projekt, který vzniká zcela dobrovolně z iniciativy studentů ČVUT v jejich volném čase. Schneider Electric se zajímá a podporuje celou škálu progresivních projektů, které mají co dočinění se zelenou budoucností. Držme mladým talentům v konkurenčním prostředí palce,“ sdílel Jakub Jiříček, specialista na energetický management budov společnosti Schneider Electric, který úspěšně absolvoval tentýž studijní obor jako část zúčastněných studentů.

Předávka datu studentům | Schneider Electric

„Letošní projekt je velmi komplexní. Kromě energetického konceptu porota hodnotí také architekturu, inovativní řešení, udržitelnost výstavby, komfort a funkčnost domu,“ uvádí student ČVUT Jakub Starý, jeden z hlavních tváří projektu. „Využíváme recyklovatelné materiály, především dřevo v různých podobách a zohledňujeme dopad stavby na životní prostředí. Na střeše pergoly je další pergola, na které je umístěna fotovoltaika. Dále je stavba vybavena bateriovým úložištěm a chytrým managementem, který dokáže budovu řídit po energetické stránce. K čištění odpadních vod používáme kořenovou čističku,“ dodává Starý.

Solar Decathlon je prestižní mezinárodní soutěž inovativních staveb využívající obnovitelné zdroje energie původně se Spojených států. Svoji verzi má v Evropě i Asii. Soutěží se v deseti disciplínách. Studenti měli za úkol realizovat soutěžní objekt, který vychází z jejich vlastního návrhu.

ČVUT se soutěže účastnilo už podruhé. Poprvé v Kalifornii roku 2013 tým získal celkové třetí místo. Letos se studenti s novým týmem zapojili znova. „Účastní se samozřejmě studenti z vícero oborů a fakult pod vedením fakulty stavební. Je to pro ně neskutečně cenná zkušenost, jak poznat úskalí a krásu spolupráce v týmech, dodržovat přísné termíny, a navíc, soutěžit o uznání v konkurenci s celým světem,“ dodává prof. Jan Tywoniak, který celý projekt řídí. Tým FIRSTLIFE je složen zhruba ze 60 lidí.

Počátečná podova projektu Wuppertal | Schneider Electric

Téma je nástavba na studentských kolejích Univerzity Karlovy (Na Větrníku). Konstrukce má přispět především k řešení obtížné dostupnosti bydlení pro studenty a mladé rodiny ve městech. Funkční jednotku studenti postavili v Univerzitním centru energeticky efektivních budov (UCEEB) ČVUT nedaleko Prahy v obci Buštěhrad.

V květnu po otestování byla zase rozebrána a přepravena na místo soutěže do německého Wuppertalu, kde se studenti pokusí obhájit medailovou pozici z roku 2013. Soutěžní týmy jsou jak ze států Evropy, tak z Asie (Thajsko, Taiwan). Ve Wuppertalu stavba zůstane a bude monitorována po tři roky jako součást projektu Living Lab NRW.

„Náklady se i s převozem a následnou (opětovnou) konstrukcí stavby odhadují do 15 milionů korun. Bez partnerů by tudíž byla realizace prakticky nemožná,“ uvádí Kateřina Sojková z katedry pozemních staveb. 

Český tým přivezl 3. místo v kategorii Comfort

V neděli 26. června skončila mezinárodní soutěž Solar Decathlon Europe 21/22. Český tým z tohoto velmi náročného prestižního klání přiváží 3. místo v kategorii Comfort.

Následující den předali zástupci týmu vedeného prof. Janem Tywoniakem z Fakulty stavební ČVUT soutěžní objekt Bergische Universität Wuppertal zastoupené prof. Karstenem Vossem do právě vznikající tzv. LivingLab, kde je umístěno dalších sedm vybraných soutěžních objektů. V rámci LivingLab bude zdejší univerzita koordinovat po dobu následujících nejméně tří let společné výzkumné aktivity s předpokladem prodloužení o další roky.

Reportážní snímek z prohlídek domu FIRSTLIFE | ČVUT

Výstavu s prohlídkami soutěžních objektů v Solárním kampusu navštívilo během tří červnových prodloužených víkendů více než sto patnáct tisíc návštěvníků. Velký zájem byl i o prohlídku českého domu. Odborný výklad v angličtině a němčině poskytovali členové týmu.

V rámci Českého dne měl krátkou přednášku o aktivitách Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT jeho vědecký ředitel doc. Antonín Lupíšek; právě toto centrum poskytlo studentskému týmu potřebné zázemí a technickou podporu pro realizaci projektu. Tým prof. Tomáše Šenbergera z Fakulty stavební ČVUT, Katedry architektury, s sebou na akci přivezl výstavu na téma konverzí zanedbaných průmyslových areálů jako výběr ze semestrálních a diplomových prací. V doprovodném programu měli návštěvníci a také členové dalších týmů možnost seznámit se s českou kulturou.  

Více informací naleznete na webu soutěže Solar Decathlon.

Redakčně upravené tiskové zprávy firmy Schneider Electric a ČVUT v Praze

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme