Schválený projekt znamená novou éru moderní digitalizace v regionum Královehradecka a Liberecka

Sdružení subjektů z Královéhradeckého a Libereckého kraje, které připravuje podpůrné centrum pro zavádění technologických novinek, může nově čerpat finance od Evropské komise. Členem konsorcia je i Centrum investic, rozvoje a inovací Královéhradeckého kraje.

V únoru se sdružení podařilo získat souhlas pro vznik centra, které bude podporovat malé a střední firmy a veřejnou správu v zavádění a lepším využívání moderních digitálních technologií. Evropský digitální inovační hub (tj. centrum) zahájí svou činnost letos v květnu a podle plánů bude v provozu do roku 2026.

Ilustrační fotografie

Zavádění nových (inovovaných) digitálních technologií slibuje zvýšení efektivity a také zkvalitnění nabízených produktů či služeb. Tím se zvýší konkurenceschopnost podporovaných firem napříč odvětvími, potažmo konkurenceschopnost celého regionu.

„Služby plánovaného centra usnadní firmám přístup k nejmodernějším technologiím a službám v oblasti digitálních inovací. Může jít například o zlepšování ochrany citlivých informací v kyberprostoru nebo díky zvyšování automatizace zkrácení neplánovaných odstávek ve výrobních podnicích. Jsem rád, že se nám v krátkém čase podařilo navázat spolupráci se sousedním krajem, a věřím, že společně přineseme do regionů nové impulzy nejen pro firmy, ale i pro školy a výzkumné organizace,“ říká první náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za oblast investic, informačních technologií, vědy, výzkumu a inovací.

V Česku připadl v loňském roce status EDIH konsorciím z Prahy, Brna a Ostravy. Letos v únoru došla řada i na Liberecký kraj, který svůj projekt podal společně s partnery z Královéhradeckého kraje pod názvem EDIH Northern and Eastern Bohemia. Lídrem konsorcia, které projekt připravilo, je Agentura regionálního rozvoje z Libereckého kraje.

Ilustrační fotografie

„Členství v této prestižní společnosti přináší nejen téměř 1,2 milionu euro na provoz hubu, ale i propojení se špičkovými partnery po celé Evropě. Firmám z regionu, úřadům nebo příspěvkovým organizacím to otevře přístup k velkému množství unikátního digitálního know-how za výhodných podmínek,“ říká Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Vznikající centrum je společným projektem subjektů z Královéhradeckého i Libereckého kraje, které se sdružily právě za účelem podpory rozšiřování digitálních inovací včetně vzniku tohoto centra. Zaměří se na poskytování celé škály odborných služeb od digitálního auditu, přes konkrétní technologie IoT, rozšířenou realitu, strojové vidění, robotiku a jiné, až po vzdělávání, propojování klientů nebo vyhledávání dotačních příležitostí.

„V praxi bude přínos hubu spočívat především ve zjednodušení a zpřehlednění celého procesu digitalizace. Klient se obrátí na jedno kontaktní místo, kde mu poskytnou veškerou podporu. Zároveň chceme, aby hub šířil v regionu osvětu a vysvětloval firmám, úřadům i příspěvkovým organizacím, proč je nezbytné právě v této době digitalizovat,“ dodává Jiří Ulvr.

Ilustrační fotografie

Pod vedením Agentury regionálního rozvoje jsou členy konsorcia: Univerzita Hradec Králové a Technická univerzita v Liberci jako zástupce vysokých škol, organizace Výzkumný ústav technických strojů (VÚTS), Národní klastrová asociace (NCA) zastupující klastry v České republice, společnost AEC jako poskytovatele služeb kybernetické bezpečnosti a v neposlední řadě také rozvojová agentura Královéhradeckého kraje Centrum investic, rozvoje a inovací.

Redakčně upravená tisková zpráva Královéhradeckého a Libereckého kraje

Doporučujeme