Sdílené kanceláře v Česku raketově rostou, za rok o celou polovinu

Do oblasti coworkingových center loni v Praze zamířili velcí hráči ze zahraničí, probíhá také spojování domácích společností. Podle odborníků budou mít sdílené kanceláře nebo práce z domova již za několik let poloviční podíl u administrativních profesí.



Sdílení patří v současnosti k výrazným ekonomickým trendům. Nejde jen o hudbu či filmy na internetu, ale také koloběžky nebo automobily v ulicích měst nebo třeba nářadí či dílny pro kutily. Svoji historii mají v Česku také sdílené kanceláře.

První coworkingová kancelář byla otevřená už v roce 2009, ale poptávka po sdílených kancelářích výrazně roste až v posledních letech. Velký zájem se odráží v prudkém nárůstu kancelářských coworkingových ploch. Jejich nárůsty se meziročně v průměru pohybovaly mezi 50 až 70 procenty.

Tisíce metrů čtverečních

Sdílené kanceláře v Česku koncem minulého roku zabíraly plochu 39 tisíc metrů čtverečních. V letošním roce by podle průzkumu české pobočky Expobank mělo přibýt dalších 22 tisíc metrů. Pokud bude výstavba pokračovat podle plánů, celý sektor by se měl letos rozrůst o 56 procent.

Trh s coworkingovými kancelářemi je v České republice zatím poměrně mladý. První oficiální sdílená kancelář byla v Česku otevřena v roce 2009. V Dánsku a Rakousku se objevily již v roce 2002, v USA v roce 2005. „Mnoho investorů počítá s tím, že sektor sdílených kanceláří bude v Česku dále bez problémů růst. Své zastoupení v České republice mají i důležití světoví hráči, jako je Business Link, WeWork nebo Spaces. Očekáváme, že využívaná plocha coworkingu se z 22 tisíc metrů čtverečních z prosince 2018 rozroste ke konci letošního roku na 61 tisíc metrů. To by znamenalo, že by tvořila jedno procento všech kancelářských ploch v Česku,“ uvádí Jiří Procházka, ředitel korporátního bankovnictví Expobank CZ.

Rychlé řešení

„Coworkingová centra už dnes nevyužívají jen freelanceři nebo začínající podnikatelé, ale i větší společnosti či korporace, které se potýkají s nedostatkem kancelářských prostor a hledají flexibilní, rychlé řešení, nebo chtějí své projektové či inovační týmy umístit do inspirativního prostředí,“ doplňuje Petra Hubačová ze společnosti Business Link.

Ušetřit za budování nebo pronájem vlastních kancelářských prostor není jediným motivem, proč jsou sdílené kanceláře v kurzu. „Klidné a příjemné místo na práci si přeje každý a to nabízejí jak klasické, tak sdílené kanceláře. Cenným aspektem coworkingu je ale jeho komunita, možnost se do ní zapojit, navazovat kontakty a také získat pomoc při rozjezdu podnikání třeba v akceleračních programech. Člověk na svůj projekt či podnikání není díky komunitě nikdy sám, což je jedna ze silných motivací, proč je coworking stále na vzestupu a roste poptávka,“ říká Martina Kočařová, marketingová specialistka pražského coworkingového centra Impact Hub.

Navazování kontaktů

Především firmy zaměřené na inovace mohou z prostředí sdílených kanceláří výrazně těžit. „Lidé, kterým záleží na okolí, chtějí budovat zajímavou firemní kulturu nebo hledají podporu pro inovace, jsou všude a získat cenné znalosti, jakým směrem se vydat, nemusí být vždy snadné. Sdílené kanceláře tuto cestu výrazně usnadňují – snadno zde třeba u kávy potkáte člověka, který se s vámi podělí o své zkušenosti nebo vám nabídne vám pomoc,“ dodává Martina Kočařová.

Právě možnost navazování kontaktů s lidmi z různých oborů je u sdílených kanceláří jednou z hlavních předností. „V zásadě se dá říct, že lepší prostor než coworking, který vám umožní se během 5 minut potkat s někým, kdo vám může výrazně pomoct posunout váš byznys, byste jen těžko hledali, a proto na funkční komunitu ve všech našich Impact Hubech klademe velký důraz,“ podotýká Martina Kočařová.

Nováčci ze zahraničí

O rostoucím zájmu o sdílené kanceláře svědčí také připravovaný projekt v centru Prahy. Jeden z největších světových řetězců coworkingových center Spaces získal do dlouhodobého pronájmu budovu Albatros na Národní třídě. Tam na základě rekonstrukce a dostaveb vzniká přes 3500 metrů čtverečních sdílených kanceláří pro více než 400 uživatelů. Oficiální otevření je plánováno na květen 2019.

Spaces je součástí sítě, která svým více než 2,5 milionům členů nabízí zázemí ve 110 zemích světa. Jeho první kancelářské centrum v Praze vzniká na základě reálné poptávky. „Neradi hovoříme o čistě pracovním prostředí. Naopak máme pocit, že právě na koncepci Spaces je možné doložit historickou pravdu, že nejlepší myšlenky vznikly mimoděk, často na základě přátelských rozhovorů u kávy, relaxu nebo prostě náhodou změnou podmínek,“ líčí specifika celého konceptu Karel Pelán, Country Manager Spaces pro Českou republiku a Slovensko. Zakladatelé konceptu Spaces pocházejí z Amsterdamu a vedle Nizozemí působí také ve Velké Británii, USA i v Kanadě.

Své první české coworkingové centrum loni otevřela také polská společnost Business Link v pražských Holešovicích. Business Link Visionary má ve třech patrech o celkové ploše 4500 metrů čtverečních kromě kanceláří i devět teras nebo venkovní multifunkční hřiště i běžeckou dráhu na střeše. „Naše polské coworkingové pobočky jsou využívány mimo jiné i zaměstnanci společností American Express, Redbull nebo Siemens. Pevně věřím, že se nám bude dařit i na českém trhu a vytvoříme tu pevnou uživatelskou základnu,“ uvádí Petra Hubačová, Country Manager českých coworkingových prostor Business Link.

Spojování na domácí scéně

Kromě příchodu nových hráčů se český trh sdílených kanceláří mění i v dalších oblastech. Skupina Hub Ventures, majitel zmíněné sítě coworkingových center Impact Hub, získala většinový podíl 55 procent v pražském centru K10 Coworking.

Díky tomuto spojení vznikl rozsáhlý coworkingový prostor pod jednou značkou, který jen v Praze bude mít celkovou rozlohu 2750 metrů čtverečních. V rámci České republiky zvýší Hub Ventures svůj tržní podíl z 35 na 40 procent.

Díky akvizici K10 Coworking získá skupina firmu s obratem 13 milionů korun. „Máme obrovskou radost ze spojení s K10 Coworking, které nám přináší krásný prostor neobarokní vily v lukrativní čtvrti pražských Vinohrad. Rádi bychom maximálně využili synergie a zkušenosti z fungování již existujících coworků,“ říká Zdeněk Rudolský, výkonný ředitel společnosti Hub Ventures.

Celosvětově existuje přibližně 14 až 15 tisíc coworkingových center, které navštěvuje zhruba 1,2 milionu pracovníků. Analytici BNP Paribas Real Estate očekávají, že do roku 2020 stoupne počet center na 28 tisíc a počet jejich aktivních uživatelů na 4 miliony. „V Česku je velmi pravděpodobné, že developeři budou v rámci připravovaných kancelářských projektů již dopředu počítat s tím, že určité části budov budou využívány právě pro coworking,“ dodává Jiří Procházka. V České republice je zhruba 70 coworkingových center, z toho 40 v Praze.

Polovina bez vlastní kanceláře

Nástup sdílených kanceláří je součástí změny, která se má podle odborníků projevovat stále silněji. „Podle nejnovějších předpovědí by do roku 2020 měla polovina populace pracovat nezávisle na pevném pracovním prostoru. Podnikatelé, lidé pracující z domu či digitální nomádi se považují za budoucnost. I tito lidé ale potřebují komunikovat s podobně smýšlejícími jedinci a zde může být řešením coworking,“ vysvětluje Milan Začal, spoluzakladatel mezinárodní konference TechoCon.

Rostoucí zájem se projevuje nejenom výstavbou nových sdílených kanceláří, ale i vytížeností těch současných. „Zájem o coworking v čase roste a ukazují to i čísla v našich Impact Hubech. První Impact Hub Praha se otevíral v roce 2010 a postupem let jsme s tím, jak rostla poptávka po sdílených pracovních prostorech, rozšiřovali plochu. Dnes má Impact Hub Praha na Smíchově rozlohu 1905 metrů čtverečních a v podstatě se nám začíná vytvářet čekací listina na uvolněný pracovní prostor i kanceláře,“ popisuje Martina Kočařová.

Obdobná situace je podle ní v Impact Hub Praha K10 na Vinohradech, ale díky možnosti práce na zahradě během hezkých dní kapacita celého prostoru naroste o dalších zhruba 10 procent. „V Impact Hub Brno a Impact Hub Ostrava je trend velmi podobný, ,“ doplňuje Martina Kočařová.

Kromě sdílených kanceláří se v Praze rozvíjejí také ty klasické. Podle Prague Research Forum bylo v Praze během posledního čtvrtletí 2018 dokončeno celkem 28 500 metrů čtverečních kancelářských prostor. Celkový objem moderních kanceláří tak vzrostl na 3 475 100 metrů čtverečních. Dokončen byl projekt City Element se 7 600 metry čtverečními v Praze 4 a rekonstrukce budovy BB Centrum A s 20 900 metry čtverečních ve stejné části Prahy. Celkem bylo v roce 2018 dokončeno téměř 156 900 metrů čtverečních kancelářských prostor. V roce 2019 by to pak mělo být až 214 800 metrů čtverečních kancelářských prostor. Dalších 134 000 metrů čtverečních je aktuálně ve výstavbě s plánovaným dokončením mezi lety 2020 a 2021. Nejvyšší nájemné v pražských kancelářích loni podle společnosti KPMG meziročně vzrostlo v průměru o 2,5 procenta na 246 eur za metr čtvereční na rok.

Dalibor Dostál

• Oblasti podnikání: Služby | Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme