Se švédskou e-mobilitou se seznámila delegace zástupců města Brna

Delegace zástupců města Brna navštívila ve dnech 13.–15. června 2023 švédská města Stockholm a Göteborg. Návštěva pomohla seznámit se se švédskými řešeními v oblasti elektromobility a chytrých měst.

Švédsko má jeden z nejvyšších podílů dobíjecích vozů mezi zeměmi EU. Akce podpořila možnost přenést švédské poznatky a zkušenosti do českých podmínek.

Ilustrační fotografie

Brno, druhé největší město v České republice s 380 tisíci obyvateli, má ambici zařadit se mezi přední evropská města pro udržitelnou budoucnost. Do roku 2030 by chtělo snížit emise CO2 o 40 %. Jednou z cest, jak toho dosáhnout je výrazně pokročit v rozvoji elektrifikace vozidel. Rozvoj elektromobility včetně možného propojení do chytrých energetických sítí je také důležitou součástí strategie pro smart city.

ExportMag.cz: Exportní aliance? Staví vzorové chytré město, šíří slávu českého piva

Proto město Brno společně se společností Teplárny Brno, a.s. zahájilo unikátní projekt budování komplexní sítě veřejných dobíjecích stanic, jehož cílem je vybudovat síť dobíječek, které budou sloužit veřejnosti a významně zvýší dostupnost nabíjení elektromobilů ve městě.

V roce 2023 by 65 % osobních automobilů prodaných ve Švédsku měly být dobíjecí automobily. V návaznosti na výrazný růst prodejů dobíjecích vozidel je třeba také současně zrychlovat tempo budování dobíjecí infrastruktury. Tento trend zachytily i české firmy. Česká platforma ChargeUp dnes řídí nabíjení elektromobilů v půlmilionovém Göteborgu. Softwarové řešení dodané energetické společnosti Göteborg Energi umožnilo připojení kolem 1 500 veřejných i soukromých nabíjecích stanic a zajistilo komplexní správu dobíjecí infrastruktury v Göteborgu.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky ve Stockholmu (Švédsko).

• Oblasti podnikání: Automobilový průmysl | Energetika

Doporučujeme