Zdroj: CzechTrade

Seminář a B2G konzultace se zaměří na příležitosti expanze na trh USA

Plánujete s Vaší firmou expandovat do USA? Agentura CzechTrade ve spolupráci s obchodním oddělením Velvyslanectví USA připravuje seminář pod hlavičkou programu SelectUSA zaměřený na expanzi na americký trh.

Akce se uskuteční 10. října a zúčastní se jí delegace jedenácti amerických států/organizací pro ekonomický rozvoj, se kterými bude možné si rezervovat individuální konzultace a pohovořit o byznysových příležitostech v daných teritoriích.   

Ilustrační fotografie

Program tohoto semináře bude cílen na české výrobní a strojírenské firmy a nabídne prezentace zaměřené na potřeby firem ze zpracovatelského odvětví. Seminář proběhne v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu v rámci České národní expozici od 12:00 (Pavilon P, Výstaviště, Brno).

Jste výrobní nebo strojírenská nebo technologická firma a zajímáte se o expanzi a možné investice do USA? Zveme vás na seminář a následné B2G jednání se zástupci vybraných amerických států. V případě, že v USA plánujete expanzi (založení pobočky, nábor zaměstnanců, výstavbu/rozšíření dosavadních kapacit), bude možné si ze zástupci jednotlivých států rezervovat konzultaci a pohovořit o podpoře pro firmy plánující v daných státech expanzi.

  • 11:00 – 13:10 seminář, Česká národní expozice, pavilon P, stánek č. 009
  • 13:40 – 17:40 B2G jednání (P4)

Celý program a portál pro rezervaci jednotlivých konzultací najdete na webu agentury CzechTrade.

SelectUSA je federální program, který pod hlavičkou amerického ministerstva obchodu podporuje zahraniční firmy se vstupem na americký trh. Velvyslanectví USA v Praze poskytuje v rámci programu SelectUSA českým firmám konzultace a organizuje sektorově zaměřené kulaté stoly, delegace a semináře zaměřené na expanzi do USA.

Americké organizace pro ekonomický rozvoj (Economic Development Organizations) hrají klíčovou roli v lákání zahraničních investic a vytváření pracovních míst v daných teritoriích. Akce se budou účastnit zástupci států Alabama, Georgia, Indiana, Iowa, Kentucky, Mississippi, Ohio, Pennsylvania, Tennessee, Virginia a Wisconsin.

Zástupci americký států:

  • Alabama Department of Commerce: Christoph Doerr
  • Georgia Department of Economic Development: Sergio Domingues, Hannah Berbner
  • Indiana Economic Development Corporation: Jan Wiedermann
  • Iowa Economic Development Authority: Heike Zoellner
  • Kentucky Cabinet for Economic Development, European Representative Office: Victor Ehrnrooth
  • Mississippi Development Authority: Raidan Al-Eryani
  • Jobs Ohio Europe Office: Charlote Voss
  • Pennsylvania Department of Community & Economic Development: David Moock, Karolina Kaptur
  • Tennessee Department of Economic and Community Development: Steffen Bayer
  • Virginia Economic Development Partnership: Antje Abschoff
  • Wisconsin Economic Development Corporation: Stefan Peikert

Firmy si mohou zarezervovat 20minutové konzultace s až čtyřmi státy. Během těchto setkání bude možné probrat byznysové příležitosti a pobídky pro zahraniční firmy dostupné v daných teritoriích. Konzultace se zástupci ze státu Ohio jsou určené pro firmy s minimálně 100 zaměstnanci.

České investice v USA se za 10 let zdvojnásobily

Přestože je ČR historicky exportně orientovanou ekonomikou, česká vláda by mohla více motivovat k zahraničním investicím. Objem českých zahraničních investic je nižší než objem příchozích. 

„V posledních letech si však české firmy stále více věří v expanzi do zámoří, přičemž české přímé zahraniční investice v USA se za posledních deset let zdvojnásobily. Ve Spojených státech působí přibližně 60 českých společností, tyto společnosti představují celkové kapitálové investice ve výši přibližně 140 milionů USD a zaměstnávají přibližně 2 500 osob,“ říká Richard Pales z Velvyslanectví USA v Praze.

S ročním HDP ve výši 22 bilionů dolarů a více než 330 miliony obyvatel jsou Spojené státy největším spotřebitelským trhem na světě. Nabízí bezkonkurenční rozmanitost, vzkvétající kulturu inovací a vysoce kvalifikovanou sílu. Vzhledem ke své výrobní historii jsou české přímé zahraniční investice v USA tradičně zaměřeny na výrobu. V posledních pěti letech však podle Palese začaly projekty zaměřené na software a IT tvořit více než dvě pětiny nových českých investic v USA. V těsném závěsu jsou za nimi projekty zaměřené na obchodní služby. 

Pro exportní konzultace bude na výše zmíněné akci 10. 10. na místě k dispozici také ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade USA.

Celý program a portál pro rezervaci jednotlivých konzultací najdete na webu agentury CzechTrade.

Na tuto akci navazuje následující den 11. října seminář a B2G jednání určené pro firmy z oblasti IT. Seminář organizuje JIC Brno. 

Doporučujeme