Shell vs. nizozemská pobočka Greenpeace

Skotský soud má rozhodnout mezi britskou vládou a životním prostředím.

Ropný gigant Shell je před skotským soudem – jinou cestu, jak zastavit nevládní environmentální organizaci Greenpeace, která demonstruje v blízkosti čtyř ropných plošin v Severním moři, totiž nenašel. Protesty se vyostřily po prohlášení britské vlády z konce listopadu, dle kterých může gigant nechat základy plošin na mořském dně i po jejich úplném vyřazení z ostrého provozu – což znamená, po vyřazení poslední funkční plošiny v poli Brent.

Greenpeace tvrdí, že těla plošin stále obsahují nádrže s 11 000 tunami ropy. Jejich opuštění, respektive ponechání na dně bez údržby a provozního dozoru ze strany Shell, ke kterému by mohlo dojít po vyřazení poslední plošiny z provozu, by způsobilo postupné unikání paliva přírodní katastrofu. Shell na druhou stranu argumentuje tím, že odstranění betonové konstrukce by bylo extrémně nebezpečné pro potápěče a že se konstrukce rozpadnou ještě před tím, než by mohly způsobit jakoukoli škodu.

Šéf nizozemské pobočky Greenpeace Joris Thijssen považuje za nepřípustné, aby kdokoli, včetně ropného krále s miliardovými obraty, odpíral lidem právo na vyjádření názoru. Dle něj je Shell největším znečišťovatelem na světě. Shell oponuje tím, že právo na protest nikomu neodpírá, ale bezpečí jeho zaměstnanců a konečně i demonstrantů pohybujících se na a v okolí plošin zůstává prvořadou.

Již v říjnu tohoto roku nizozemská vláda oznámila stanovisko, dle kterého požaduje po Shell vyčištění ropných a plynových plošin v britské části Severního moře – které samo o sobě bylo sjednáno mezinárodní dohodou. Nizozemsko se tak připojí k Německu ve formálním protestu proti ponechání základen na dně moře.

Zdroj: www.dutchnews.nl
Sestavil kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Benelux

• Teritorium: Nizozemsko

Doporučujeme