SIC pomohlo s vývojem technologie pro větší bezpečnost záchranářů, vojáků i sportovců

Společnost SCILIF s.r.o. (Science for Life) se specializuje na vývoj a výrobu technologií primárně určených pro zvyšování osobní bezpečnosti. Jejím základem jsou prostorově vyzařující světlovody chráněné textilním obalem.

Světlovody byly vyvinuty ve spolupráci s ČVUT Praha a Technickou univerzitou v Liberci. S vylepšením a propagací unikátního patentovaného systému pomohly firmě Inovační a Kreativní vouchery Středočeského kraje, dnes program INO:EX.

Světlovody | SIC

„Podpora SIC nám umožnila dosáhnout soudobého a atraktivního designu kontrolní jednotky Tactical/Nautical. Společně s ČVUT jsme také vyvinuli BlueTooth a RFID (pozn.: Radio Frequency Identification) ovládání našich jednotek. Dále jsme získali a úspěšně otestovali aplikaci pro IOS i Android. Celé řešení přitáhlo značnou pozornost během výstavy A+A v Düsseldorfu,“ říká Petr Skrla, MBA, společník ve firmě Scilif.

SCILIF SunFibre je unikátní světelný systém zlepšující viditelnost ve tmě a za zhoršených světelných podmínek. Technologie SCILIF SunFibre zajišťuje aktivní ochranu a, na rozdíl od retroreflexních prvků, nepotřebuje ke své funkci odraz světla z jiného zdroje.

Světlovody zajišťují viditelnost ze všech směrů až do vzdálenosti 3 km. Vlastnosti světlovodů umožňují jednoduché všití do textilních výrobků a zaručují mechanickou odolnost i pratelnost. Systémy SCILIF SunFibre lze jednoduše ovládat a nabíjet. Tato technologie je nyní distribuována na pěti kontinentech a je využívána předními světovými výrobci.

„Firma Scilif nedávno získala velkou zakázku pro německou polici, o technologii má zájem český výrobce vodáckého vybavení, společnost plánuje zahraniční expanzi a probíhají jednání s dalšími partnery z ciziny,“ popisuje úspěchy firmy Barbara Svojanovská, Key Account Manager ze SIC.

„Námi podpořený projekt je příkladem úspěšného transferu českých znalostí a technologií do praxe. S vývojem hardware i software pomohli studenti ČVUT a spolupráce v oblasti smart řešení pokračuje i nadále,“ dodává Barbara Svojanovská. 

Rychlá a efektivní podpora, minimální administrace

„Spolupráce se SIC i partnery funguje skvěle. Z počátku jsme neměli žádné zvláštní očekávaní, ale o to více jsme byli překvapeni, jak snadno všechno probíhá. Podpora SIC je koncipovaná tak, aby firmu administrativně nezahltila, ale pomohla řešit velmi úzce specifikované problémy, se kterými se firmy mohou potýkat,“ dodává Petr Skrla. 

Světlovody | SIC

Program INO:EX Středočeského inovačního centra pomáhá s vývojem a tvorbou prototypů výrobků, ale i služeb a softwarových řešení, včetně ověření poptávky u zákazníků nebo při uvedení a expanzi výrobků na trh.

V případě INO je výše podpory 50 až 500 tis. Kč. U programu EX 50 až 200 tis. Kč. „Aktuálně je z důvodu vyčerpání alokovaných finančních prostředků příjem žádostí o podporu v programu INO:EX zastaven. Zájem byl skutečně značný. Jsme velmi potěšeni, že se jedná o projekty zajímavé a kvalitní. Ti, na které se nedostalo, se budou moci přihlásit v rámci nové výzvy programu, kterou připravujeme na duben tohoto roku,“ doplňuje Barbara Svojanovská.

Redakčně upravená tisková zpráva Středočeského inovačního centra

• Oblasti podnikání: Bezpečnost | Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme