Silicon Valley Accelerator otevírá inovativním podnikům cestu na globální trh

České i slovenské startupy se mohou do 10. března hlásit do bezplatného intenzivního akceleračního programu Silicon Valley Accelerator. V jeho závěru prožije sedm nejlepších dva intenzivní rozvojové týdny přímo v americkém Silicon Valley.

Unikátní akcelerace programu Seed Starter je určena všem startupům v seedové fázi s dostatečně silným potenciálem v globálním měřítku. Vybrané startupy projdou zdarma rukama světových mentorů a mají možnost získat nové obchodní kontakty a pozornost investorů přímo v USA.

Zdroj: Czechstartups.org

Tuzemské startupy mají podruhé možnost stát se součástí Silicon Valley Acceleratoru (SVA) – unikátního akceleračního programu, který začíná sérií intenzivních tréninků v Praze. Pro ty nejlepší pak vyvrcholí dvoutýdenní etapou přímo v Silicon Valley – to vše pod taktovkou českých odborníků z Unicorn Attacks i amerických mentorů z akcelerátoru USMAC.

„Chceme, aby česká a slovenská startupová scéna rostla a byla úspěšná jako celek, a proto je program otevřen všem startupům, v nichž uvidíme dostatečně silný long-game potenciál,“ vysvětluje Jiří Skopový, leader programu Seed Starter České spořitelny. Připomíná, že celá akcelerace je pro účastníky zdarma, a to i díky partnerům SVA jako je VISA. „Silný founder, schopnost absorbovat nepřikrášlenou zpětnou vazbu a škálovatelný business v seedové fázi – i tak by se daly popsat startupy, které má Silicon Valley Accelerator ve svém hledáčku,“ dodává Jiří Skopový.

Kromě vypilování business plánu a investorských prezentací spočívá přínos této progresivní dvouměsíční akcelerace především v přímém napojení na potenciální zákazníky, strategické partnery, investory a technologický ekosystém Spojených států. Pro 12 vybraných startupů z Česka a Slovenska vše odstartuje intenzivním týdenním tréninkem od 27. do 30. března v Praze.

Průzkum ukáže, zda Čechům vydrží chuť na investice do startupů

„Odborníci z USMAC, kteří mají zkušenost s tím nejkonkurenčnějším prostředím na světě, nenechají ve startupech kámen na kameni, a to nejen co se týká jejich investorského pitche, ale také dosavadního pohledu na zákazníka a plánování,“ nastiňuje Vítek Šubert z Unicorn Attacks, který je jedním z mentorů a architektů SVA. V mezidobí, mezi pražskou částí a finální akcelerací v USA, budou startupy procházet důkladnou přípravou, aby měly co nejlepší předpoklady na konfrontaci s americkým prostředím a investory.

Čeští startupisté se od Američanů mohou přiučit nejen v rychlejším škálování a růstu, ale také v oblasti salesu a marketingu. Upozorňuje na to Robert Soudný, ředitel startupu wflow.com a současně jeden z účastníků loňského ročníku Silicon Valley Acceleratoru. „U nás se na začátku investuje většina peněz do vývoje produktu a jen malá část do obchodu a marketingu. Ve Spojených státech je ten poměr obrácený, proto mají americké startupy většinou rychlejší start a výhodu oproti evropským,“ sdílí postřehy Soudný s tím, že strávit dva týdny akcelerace přímo v Silicon Valley byla obrovská škola. „Je to skvělá šance podívat se na svůj startup očima globálních hráčů a posunout tak své ambice v podnikání na další trhy,“ uzavírá Jiří Skopový s tím, že škálování a expanze je pro tuzemské startupy z pohledu dlouhodobého úspěchu nevyhnutelná. Americká část akcelerace proběhne od 5. do 16. června.

Přihlášky do programu lze podávat do 10. března

O programu Seed Starter

Program Seed Starter hledá podnikatelské záměry se silnou vizí a hodnotou pro zákazníky. Program nabízí investici do majetkového podílu primárně ve fázi tzv. seedu, profesionální inkubaci a širokou síť partnerů a zákazníků, se kterými dokáže startupy propojit a pomoci jim se vstupem na reálný trh. Seed Starter cílí na české i zahraniční startupy, které by v ideálním případě mohly mít synergický efekt s finanční institucí typu České spořitelny. Některé úspěšné startupy mají potenciál své produkty následně nabízet prostřednictvím rozsáhlé distribuční sítě skupiny Erste.

• Témata: Inovace a startupy

Doporučujeme