Singapur i v roce 2023 nabídne stabilní podnikatelské prostředí a růst

Ve světě se zvyšuje nejistota ohledně výhledu ekonomiky a inflace. Jak na tom bude malý, na globálním obchodu závislý městský stát Singapur v roce 2023?

I přes množící se problémy v podobě poklesu poptávky i zvýšení inflace se zdá, že si udrží pozitivní růstovou bilanci a bude stále nabízet stabilní podnikatelské prostředí.

Ilustrační fotografie

Na první pohled by se mohlo zdát, že po hermetickém uzavření země kvůli pandemii nemoci covidu-19 a problémech v globálních dodavatelských řetězcích se nad Singapurem stahují mračna. Z nedávného průzkumu profesionálních ekonomů navíc Centrální banka Singapuru hlásí, že hlavními limity růstu pro 2023 budou zpomalování globální poptávky, geopolitické napětí i obavy z hospodářského výkonu Číny, na níž je navázána významná část singapurského obchodu.

Vládní organizace Enterprise Singapore (ESG) dále oznámila, že se domácí vývoz bez ropy a jejích derivátů v říjnu meziročně snížil o 3 % (a meziměsíčně dokonce o 3,7 %). Po zářijovém nárůstu o 4,9 %, se předpokládá postupný pokles i na konci roku 2022 a dokonce stagnace v roce 2023. Sektorově byl největší pokles v oblasti elektroniky – meziročně o 9,3 % – což bylo způsobeno především poklesem dodávek čipů, pamětí a dílů pro PC, což nevěstí nic dobrého pro odvětví, které je klíčovým pilířem singapurského exportního průmyslu.

Češi vybaví města budoucnosti chytrými stromy nebo multifunkčními lavičkami

K tomu se dále přidávají obavy z inflace, a to jak vnitřní, tak i té „dovezené“. Economist Intelligence Unit prognózu průměrného růstu spotřebitelských cen v roce 2023 zvýšil z 2,6 % na 3,3 %, a to v důsledku tlaku na ceny bytů a nájemního bydlení a na zvyšování mezd (to souvisí i s politikou vlády preferující zaměstnávání Singapurců před zahraničními pracovníky).

Centrální banka se tyto faktory snaží reagovat svou jestřábí politikou, to ale dále zvyšuje úvěrové a hypoteční náklady. Na inflaci se projevuje i kurz singapurského dolaru, který se centrální banka snaží držet na relativně silnější hladině vůči koši měn v čele s americkým dolarem.

Nejlepší místo pro podnikání na světě

I proto či přesto se ale koráb jménem Singapur plaví dál. Různé ekonomické výhledy snižují odhad růstu v roce 2023 ke 2 %, zatímco za letošek se odhaduje naopak mírně vyšší růst až 3,5 %. Podle žebříčku podnikatelského prostředí Economist Intelligence Unit pro čtvrté čtvrtletí roku 2022 zůstává Singapur nejlepším místem pro podnikání na světě i v příštích pěti letech.

To se odráží na předpovědích vyšší soukromé spotřeby v důsledku nižší nezaměstnanosti (2 %) a stabilního růstu investic. Ty budou podporované jak vyššími kapitálovými výdaji na modernizaci infrastruktury, tak ale zejména přímými zahraničními investicemi podniků, které se snaží rozšířit svou přítomnost v Singapuru (částečně kvůli přístupu na další trhy jihovýchodní Asie).

Singapur se totiž stal hlavní volbou pro regionální sídlo technologických firem a celých odvětví, mezi nimi i fintech startupů – do těch singapurských má putovat až 10 % světových investic v tomto odvětví. Mnoho firem do Singapuru dokonce přesouvá sídlo z Hongkongu kvůli politické stabilitě a rozmanitější hospodářské struktuře, přičemž jim nevadí, že singapurské finanční trhy městského státu jsou menší a přístup do pevninské Číny je limitovanější.

Ilustrační fotografie

Regionální lídr v nových technologiích

Singapur je už nyní regionálním lídrem v nových technologiích a nových sektorech ekonomiky, což mu pomáhá překonat poklesy ekonomického cyklu, a vykázat nadstandardní růst v dobrých dobách. Proto je příhodným odrazovým můstkem do zbytku Asie.

S vývozem na zdejší trh či dalšími exportními záležitostmi rád pomůže ekonomický tým Velvyslanectví ČR v Singapuru v čele s velvyslankyní Michaelou Froňkovou. Obraťte se na ekonomického diplomata Petra Manouška (petr_manousek@mzv.cz) nebo Ladislava Granera (singapore@czechtrade.cz), ředitele zahraniční kanceláře CzechTrade.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Singapuru (Singapur). Autor: Petr Manoušek, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Asie | Singapur | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme