Situace se mění, startupy jsou v Japonsku vítány

V Japonsku se po dlouhou dobu startupům nedařilo z řady kulturních i ekonomických důvodů. Situace se ale rychle mění, a to i díky podpoře japonské vlády.

Pro premiéra Fumia Kišidu je rozvoj startupového prostředí jednou z priorit v jeho hospodářské politice. Startupy se navíc dostávají do centra pozornosti také na lokální úrovni. Podmínkou úspěchu je ale také internacionalizace japonského prostředí, která otevírá zajímavé příležitosti pro zviditelnění a prosazení českých technologií na japonském trhu.

Ilustrační fotografie

Když před rokem jmenoval premiér Kišida prvního ministra pro podporu startupů v historii Japonska, dal najevo, jakou důležitost jim přikládá. Ve vládě je zvažována řada změn, které by mě usnadnit jejich růst – od zakládání investičních fondů a inkubátorů po snazší vstup kvalifikovaných zahraničních pracovníků.

Významně roste také ochota domácích investorů, kdy objem investic do startupů v Japonsku vzrostl z 87 miliard jenů v roce 2013 na 780 miliard jenů v roce 2021. Podobně se podpoře startupů začaly věnovat japonské prefektury a města. Regionální centra jako Fukuoka, Sendaj nebo Hamamatcu získala pověst startupových hubů pro přívětivě nastavené podmínky k jejich rozvoji.

ExportMag.cz: Čipy a jízdní kola. V čem ještě exceluje malý velký Tchaj-wan?

Ani Tokio nechce být pozadu. Proto v únoru tohoto roku například spustilo mezinárodní veletrh Tokyo City.Tech, na který byli pozváni zástupci měst z celého světa s jejich startupy. Na prvním ročníku tohoto veletrhu mimo jiné nechyběla ani Praha se dvěma českými startupy z oblasti cirkulární ekonomiky (Cyrkl) a řízení provozu dronů (Dronetag).

Programy pro zahraniční startupy

V Japonsku si uvědomují, že pro rozvoj startupového prostředí je také důležitá jeho internacionalizace a otevřenost zahraniční spolupráci, a proto se i zahraničním startupům a inovativním společnostem nabízí několik pravidelných možností, jak se zviditelnit před potenciálními místními partnery. Jedná se především o:

  • The Innovation Leaders Summit (4.–7. prosince 2023): Hybridní matchingová konference k propojování velkých japonských korporací s inovativními zahraničními firmami, která se koná na konci každého roku v Tokiu.
  • KGAP+ – Batch 10 (28. listopadu – 8. prosince 2023): Online akcelerační program podporující propojování zahraničních startupů s potenciálními japonskými partnery. Nominace probíhají na základě předvýběru ze strany EU-Japan Centre for Industrial Cooperation.
  • The Global Innovation Forum (4.–7. prosince 2023): Online konference zaměřená na pitching a matchmaking, která má především za cíl spojit zahraniční startupy s japonskými společnostmi.
  • Tokyo City.Tech (květen 2024): Veletrh organizovaný tokijskou radnicí k rozvoji a sdílení technologií k modernímu rozvoji měst, kde je možné propojit zvýhodněnou účast s oficiální účastí města.
Ilustrační fotografie

Česko-japonské inovační dny

Na bilaterální úrovni pak probíhají online matchmakingové „Česko-japonské inovační dny“ organizované CzechInvestem a Japonskou organizací pro podporu zahraničního obchodu (JETRO). Dny nabízejí příležitost českým společnostem představit jejich inovativní technologická řešení potenciálním japonským partnerům z řad zástupců inovačních agentur, výzkumně-vývojových institucí, univerzit a investorů. Následně mají japonští účastníci možnost oslovit zúčastněné české inovativní společnosti a zahájit spolupráci prostřednictvím B2B setkání.

Prozatím se uskutečnily tři ročníky, které se především soustředily na cirkulární ekonomiku, vodíkové technologie, chytrá města, umělou inteligenci, HealthTech, kreativní průmysl, Aerospace & Defence, mobilitu a udržitelné zemědělství. Pro čtvrtý ročník, jenž je plánován na únor 2024, budou témata brzy oznámena.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Tokiu (Japonsko). Autor: Ondřej Svoboda, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Asie | Japonsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme