Skláři dodali hypnotické kyvadlo šejkům i luxusní sklenky rumunskému králi

Koronakrize český sklářský průmysl nezlomila. Firmy hlásí nové zakázky od rumunské královské rodiny, arabských šejků nebo prezidenta Turkmenistánu.

S příchodem koronaviru přišly těžkosti i pro sklářský průmysl. Hotely ruší investice, obchody jsou zavřené, turisté sedí doma. „Výrobci bižuterie a vánočních ozdob byli zasaženi výrazně s ohledem na vývoj pandemie v Americe a Asii,“ doplňuje Marek Novák z Asociace sklářského a keramického průmyslu ČR. „Vliv má i stále přísnější evropská ekologická legislativa, která zhoršuje konkurenceschopnost výrobců v Evropské unii ve srovnání s firmami z ostatních regionů světa, například s dotovanými výrobky z Číny nebo Turecka,“ upozorňuje Novák.

Ve světě je ale po mistrovském sklu z rukou synů a dcer Jakuba skláře poptávka, ať je krize, nebo není. Potvrzují to třeba nové zakázky karlovarské sklárny Moser. Prestižní sadu Royal s královským erbem si do paláce v Bukurešti objednala rumunská královská rodina.

Jak dopadla koronakrize na výrobu plochých autoskel v ČR? Více na EXPORTMAG.CZ

Další exkluzivní sklo Moser putuje z Karlových Varů do Turkmenistánu, a to rovnou do prezidentské kanceláře. Tam míří 336 kusů skleniček a sedm džbánů ze sady s názvem Copenhagen, jíž je ve světě vybaveno také mnoho českých ambasád. Dále k rukám prezidenta Turkmenistánu míří sedm sad sklenic na whisky s rytinami prezidentských koní.

Obří kyvadlo kreslí obrazy do písku

Mistrovským dílem, které spojilo českou sklářskou tradici, luxusní design a moderní technologii, se nedávno pochlubila společnost Lasvit. Ta představila obdivuhodnou instalaci Art Therapy v nemocnici v Abú Dhabí. Jde o obrovské, 16 metrů dlouhé skleněné kyvadlo, které visí nad písečným kruhem o ploše 50 metrů čtverečních. Instalace se skládá z 300 křišťálových trubek a celkem váží 620 kilogramů.

Jak funguje léčivé kyvadlo od českých sklářů? Více v článku o sklářském průmyslu na EXPORTMAG.CZ

Dílo ale neimponuje jen krásou a velikostí, ale hlavně technickou funkcí. Kyvadlo se totiž neustále pomalu pohybuje a do písku přitom kreslí třeba portrét muže nebo arabské znaky.

Autoskla hlásí propad

Jakkoli na sebe nejvíc pozornosti poutají soupravy designových sklenic nebo luxusní svítidla, na celkovém obratu oboru má ve skutečnosti největší, téměř čtyřicetiprocentní podíl ploché sklo. Tržby za něj přesáhly v roce 2019 hranici 19 miliard korun. Jediným, ale o to větším výrobcem velkoformátovaného plochého skla využívaného v autoprůmyslu, je v tuzemsku firma AGC Automotive Czech. Podnik v Chudeřicích na Teplicku zaměstnává asi 1600 zaměstnanců a ročně vyrobí přes 30 milionů autoskel.

Tomáš Stingl

• Oblasti podnikání: Sklo

Doporučujeme