Skotské ne změně pravidel pro geneticky modifikované organismy ve Velké Británii

Vláda Spojeného království představila návrh nové legislativní úpravy o genetických modifikacích, která umožní uvolnění pravidel týkajících se genetických úprav plodin – a případně i zvířat – v Anglii.

Poté, co byl tento návrh zákona představen, signalizovala skotská vláda, že skotský regulační režim pro geneticky modifikované organismy měnit nebude. Návrh zákona, který se projednává v britském parlamentu, proto odstraní překážky pro výzkum nových technologií modifikace genů jen v Anglii.

Ilustrační fotografie

Změna zákona znamená, že vědci v Anglii budou moci provádět výzkum a vývoj pomocí nových technik po letech omezení vyplývajících z práva EU. Zemědělské skupiny, jako je NFU (Národní svaz zemědělců), zavedení zákona většinou uvítaly a označily jej za „vědecky podloženou legislativní změnu“.

Podle svazu má změna potenciál přinést řadu výhod pro produkci potravin i životní prostředí ve Spojeném království. Vláda Spojeného království vyzvala Skotsko, aby se k legislativě připojilo, a to den předtím, než byl návrh zákona představen v britském Parlamentu.

Stavebnictví zažívá v Británii po pandemii boom. V čem jsou šance pro české firmy?

Skotská ministryně zemědělství v dopise ministru zemědělství a životního prostředí Velké Británie tuto výzvu odmítla a uvedla, že využívání genetických technologií je „složitá a citlivá oblast“, a dodala, že je „naprosto jasné, že existují problémy, které je třeba řešit“.

Kromě toho také existují „vážné obavy“ týkající se dopadů tohoto opatření na obchod, včetně obchodu s EU, která je největším obchodním partnerem Spojeného království. Ministryně varovala, že geny z Anglie v produktech upravených dle nového nařízení by se mohly dostat i do jiných oblastí Velké Británie, což by bylo „nepřijatelné“.

Autoři: Paul Wilkins a Tibor Angyal, místní zástupci ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku. Zdroj

• Teritorium: Evropa | Velká Británie | Zahraničí

Doporučujeme