Slavná Vratislavská kyselka se vrací s pomocí evropských dotací

Zrekonstruovaná výrobní hala Vratislavské kyselky odstartovala obnovu celého areálu i tradiční české minerálky. S financováním pomohly evropské dotace. Nově podpoří i nákup technologií pro výrobu známé minerálky.

V nově zrekonstruované výrobní hale areálu Vratislavské kyselky se už od dubna vyrábí ovocné a bylinné sirupy společnosti Kitl, jež v roce 2018 zcela zchátralý areál koupila. Firma tak zrealizovala první část jeho obnovy a dále pracuje na záchraně tradiční české minerální vody objevené ve Vratislavicích nad Nisou v roce 1862.

Dotace na rekonstrukci výrobní haly společnost čerpala z programu Nemovitosti v Operačním programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK). Podpora obnovy areálu nyní pokračuje projektem na nákup technologií ke stáčení minerální vody Vratislavská kyselka, který OP PIK podpoří z programu Technologie.

Rekonstrukce výrobní haly, která byla zcela nevyhovující k jakékoliv činnosti, byla první částí obnovy zchátralého areálu Vratislavské kyselky – 100% brownfieldu. Projekt zahrnoval rovněž rekonstrukce sítí potřebných k užívání objektu, a to elektřiny, přípojky sdělovacích prostředků, plynovodu, vodovodu a kanalizace. „Tím, že jsme fyzický byznys, neboť vyrábíme nápoje, potřebujeme více a více místa. Rekonstrukce objektu Vratislavické kyselky nám proto pomohla vyřešit problém s většími prostory a zároveň tím přispíváme k záchraně tradiční a krásné české značky minerální vody,“ komentuje dokončenou rekonstrukci výrobní haly Jan Vokurka, majitel společnosti Kitl.

Začátek stáčení minerálky předpokládá firma Kitl do tří let

Dalším krokem záchrany areálu je obnova stáčení známé minerálky. „Ač se to nezdá, stáčet minerální vodu je nesmírně náročné z hlediska legislativního, technologického a finančního. Prvním krokem byla právě rekonstrukce hlavního objektu v areálu, v dalších krocích budeme muset investovat do nových technologií a zároveň splnit přísné legislativní limity, které jsou na minerální vody kladeny. Z tohoto důvodu odhadujeme, že minerální vodu začneme stáčet do 3 let,“ popisuje plány firmy Jan Vokurka.

Kitl je rodinná firma z Jablonce nad Nisou, která se zabývá výrobou ovocných a bylinných sirupů, medovin a medicinálních vín z pečlivě vybraných bio surovin. Výrobky značky Kitl je možné najít v kavárnách a restauracích především v České republice, ale třeba i v Austrálii.

V programu Nemovitosti bylo podpořeno už přes 370 projektů

Společnost čerpala dotační podporu z programu Nemovitosti OP PIK. „Program Nemovitosti podporuje právě modernizace a rekonstrukce zastaralých podnikatelských nemovitostí a objektů včetně příslušných infrastruktur. Velmi podporované jsou samozřejmě přeměny brownfieldů na moderní podnikatelské objekty. Program dosud podpořil přes 370 projektů za téměř 3 miliardy korun,“ uvádí Lukáš Vymětal, generální ředitel Agentury pro podnikání a inovace, která program OP PIK administruje a pomáhá podnikatelům s procesem žádosti o dotace.

Více informací o dotacích lze získat na stránkách Agentury pro podnikání a inovace (API)

Aktuálně schválená podpora v programu Technologie OP PIK se zaměří na nákup celé technologie pro výrobu přírodní a ochucené minerální vody Vratislavická kyselka, která je rozdělena na několik částí a to: minerálkovod, úpravna minerální vody a akumulační nádrž, výrobna sirupů, plnící a balící linka, 3D tiskárna a software pro řízení celého procesu výroby. „Program Technologie je vhodný pro všechny podnikatele, kteří chtějí novými technologiemi získat nové výrobní kapacity. Tento program dosud podpořil přes 1600 projektů za téměř 5 miliard korun,“ doplňuje Lukáš Vymětal.

Agentura pro podnikání a inovace (API) je státní příspěvková organizace s celostátní působností zřizovaná Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR. Je zprostředkujícím subjektem pro dotační programy podpory Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) 2014-2020 zaměřeného na rozvoj zpracovatelského průmyslu a souvisejících služeb. Mezi hlavní aktivity agentury patří administrace žádostí o dotace a projektů v průběhu realizace i udržitelnosti, poskytování informačního a konzultačního servisu zájemcům a žadatelům o dotace či pořádání tematických odborných seminářů.

• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme