Slavností spuštění první české hydroponické farmy v SAE

Jméno firmy GreenTech snad většina lidí v Česku v posledních letech zaznamenala. Ať to bylo díky pilotnímu projektu hydroponické farmy v pražském Manifesto marketu, anebo svou přítomností v českém pavilonu na EXPO 2020 v Dubaji.

Samotná firma a její vedení je krásným příkladem, že pokud se člověk opravdu snaží, má dobrý nápad nebo projekt a věnuje tomu plně svůj čas, uspěje i na tak náročných trzích, jako jsou Spojené arabské emiráty.

Ilustrační fotografie

Je sice pravdou, že popularita těchto a podobných technologií v regionu sílí, nicméně právě velkým zájmem ze strany místních podnikatelů destinace láká velké hráče z celého světa, především leadery z Nizozemska.

Ačkoliv technologie GreenTech je v porovnání s konkurencí jedinečná, největší část úspěchu sklízí samotný CEO Dmitrij Lipovskij, který úspěchu ve Spojených arabských emirátech věnoval spoustu energie a času. Samotný servisní partner, se kterým GreenTech uzavřel místní spolupráci a který patří mezi největší hydroponické farmáře v zemi, vidí v této mladé firmě velký potenciál.

Od ukončení světové výstavy EXPO 2020 uplynuly necelé dva měsíce a kromě již zmíněného místního partnera firma odprodala svou technologii z této výstavy do prestižního hotelu v Dubaji. Přesně v restauraci Fish market v hotelu Radisson Blu Deira, prvním pětihvězdičkovém hotelu na území emirátů.

České technologie triumfovaly na Světové výstavě Expo v Dubaji

Cílem hotelu, který za svou existenci zažil mnoho svých projektů „poprvé“ pro celý region, je posunutí služeb i fungovaní hotelu k udržitelné budoucnosti. Malá hydroponická farma je umístěna přímo v restauraci vedle kuchyně, kde ji mohou nejen vidět hosté, tak také je po ruce kuchařům během přípravy.

Během slavnostního spouštění 24. května 2022 firma vystoupila s prezentací pro vybrané potenciální partnery a jejich česká stopa v regionu teprve začíná. Dle managera hotelu vychází náklady na jednotlivé saláty stejně, jako kdyby je dováželi od místních farmářů. Z toho důvodu se jim představa vlastnit unikátní zelenou a udržitelnou technologii v hotelu velmi líbila. Celý projekt přináší hotelu i firmě tak velkou publicitu, že i prvotní investiční náklady ze strany hotelu lehce smaže.

Autor: Lukáš Zamrzla, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Oblasti podnikání: Zemědělství a lesnictví

Doporučujeme