Debata o malých a středních firmách v době pandemie. Podívejte se na záznam

Jak silně zasáhla současná krize malé a střední podniky? V čem vidí jejich manažeři největší problémy pro budoucí oživení ekonomiky a kde naopak spatřují nové příležitosti? Jak by měla vypadat budoucí průmyslová politika EU, aby zohledňovala klíčové postavení menších firem v unijní ekonomice? Jaké by měly být ambice nové strategie v mezinárodním obchodě a co to přinese malým a středním podnikům? Jak vhodně posilovat evropská strategická odvětví a vyhnout se protekcionismu?

Debatu o malých a středních podnicích v časech pandemie covid-19 s podtitulem: výzvy pro přítomnost, strategie pro budoucnost jste mohli sledovat živě ve středu 21. dubna od 16:30 na BusinessInfo.cz. Debatu si můžete pustit ze záznamu.

ČTK

Za ministerstvo průmyslu a obchodu promluvila o situaci českých MPS náměstkyně pro EU a zahraniční obchod Martina Tauberová, za agenturu pro podporu obchodu se připojil generální ředitel Radomil Doležal. Za Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR se ujala slova místopředsedkyně představenstva Pavla Břečková, zjištění výzkumné agentury IPSOS pak představil ředitel vnějších vztahů Tomáš Macků. Za konzultanty z HM PARTNERS hovořil trenér a kouč Zdeněk Michálek. Pořadem spoluprovázela europoslankyně, spolupředsedkyně a iniciátorka skupiny pro malé a střední skupiny Evropského parlamentu Martina Dlabajová.

Už na jaře 2020 představila Evropská komise novou průmyslovou strategii, která by zajistila úspěšný přechod ke klimatické neutralitě a z EU by udělala jedničku v digitální oblasti. Spolu s průmyslovou strategií představila komise také strategii pro malé a střední podniky. Oba dokumenty však byly zveřejněny těsně před vypuknutím pandemie a nemohly na nové výzvy reagovat. Evropský průmysl čeká v příštích letech nelehké období, kromě tzv. dvojí transformace se bude muset vypořádat s dopady největší hospodářské krize od konce druhé světové války. Hospodářské oživení navíc s největší pravděpodobností nebude tak rychlé, jak se před rokem očekávalo. Evropský parlament proto vyzval Evropskou komisi, aby klíčové strategie pro průmysl přepracovala. Přípravy nyní finišují a dokumenty budou brzy představeny.

red

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme