Záznamy regionálních debat agentury TA ČR na téma Green Deal v ČR a v Evropě

Den TA ČR je každoroční významná událost, jejímž prostřednictvím Technologická agentura České republiky (TA ČR) poukazuje na důležitost výzkumu a inovací u nás i ve světě. Dni TAČR předcházejí regionální konference na akatuální témata.

V rámci dne TA ČR agentura oceňuje i jedny z nejlepších projektů aplikovaného výzkumu s vysokým přínosem pro společnost a hospodářství. Letošní program zahájí regionálních debaty, které letos zastřešuje téma Zelené dohody, tzv. Green Deal v tuzemském i evropském kontextu.

Ilustrační obrázek | TA ČR

Zástupci krajských úřadů, inovačních platforem, univerzit a firem budou diskutovat o aktuálních lokálních tématech, které ve svém regionu řeší. V Ústeckém kraji se jedná o využívání vodíku, který představuje čistý zdroj energie budoucnosti. Moravskoslezský kraj dá divákům nahlédnout na chytré a bezpečné perspektivy české energetiky. Odborníci se Středních Čech ukáží proměny a inovace pro lepší život ve městech.

Záznamy 3 proběhlých debat

Praha: Proměny a inovace pro lepší život ve městech (středa 1. 12. 2021)

V poslední regionální diskuzi se odborníci z Prahy zamýšlí nad tím, jak vypadá budoucnost mobility ve městech, co znamená koncept „město krátkých vzdáleností“ nebo proč by mělo být město hlavním inovátorem ve změně klimatu. Nabídnou také zajímavý pohled na roli zelených fasád a střech ve městech či na využívání srážkových vod. Pozvání na diskuzi přijali zástupci Českého hydrometeorologického institutu, Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka, Pražského inovačního institut a Institutu pro plánování a rozvoj hlavního města Prahy.

Ilustrační obrázek | TA ČR

Ostrava: Perspektivy české energetiky chytře a bezpečně (úterý 30. 11. 2021)

Jak správně nastavit energetický mix a proč nesmíme stigmatizovat jádro nebo uhlí? Je možné vyrobit z uhlí čistou energii? Kde mohou reálně fungovat alternativní zdroje energie? Jak zajistit funkční a klimaticky neutrální výrobu, ukládání i distribuci energie? Nejen na tato témata diskutují experti z Moravskoslezského inovačního centra, Centra energetických a environmentálních technologií při VŠB-TUO, IT4Innovations a společnosti Vyncke s.r.o.

Ústí nad Labem: Zelená pro vodík: Připravme se na zelenou éru (pondělí 29. 11. 2021)

Využívání vodíku v automobilovém průmyslu nebo energetice se může zdát jako téma daleké budoucnosti. Opak je však pravdou. Zástupci firmy ORLEN UniCRE a.s, Fakulty strojního inženýrství Univerzity J. E. Purkyně a Dopravního podniku města Ústí nad Labem, a.s. vysvětlují, jaké jsou jeho výhody, jaký má přínos pro společnost a proč o jeho využití musíme přemýšlet v kontextu energetického mixu. Nechybí ani konstruktivní debata o zeleném vodíku, jeho efektivní výrobě, druhotném využití a bezpečnosti. To vše a mnohem více se dozvíte v regionální diskuzi z Ústeckého kraje.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Energetika | Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme