Slovensko neomezuje kamionovou přepravu zboží z ČR

Slovenská vláda zavedla od 13. března 2020 od 7:00 hod. mimořádná opatření v souvislosti s šířením koronaviru. Komerční přeprava zboží z ČR na Slovensko je zachována – cílem je zabezpečit zásobování obyvatelstva. Řidiči kamionů s hmotností nad 3,5 tuny musí ale být vybaveni ochrannými prostředky, které jim je povinen zabezpečit jejich zaměstnavatel.

Zavřená jsou všechna tři mezinárodní letiště (Bratislava, Košice, Poprad), omezená je mezinárodní a vnitrostátní železniční a autobusová doprava. Mezinárodní vlaky a autobusy nejezdí. Vnitrostátní osobní železniční doprava bude od soboty 14. března 2020 v provozu každý den podle grafikonu odpovídajícímu sobotě.

Zavádí se dočasné hraniční kontroly se všemi sousedními zeměmi s výjimkou Polské republiky. Na této hranici bude situace průběžně monitorována. Zavřené jsou všechny školy a školská zařízení, bary, volnočasová zařízení a prostory (tj. lyžařská střediska, zábavní parky, akvaparky, wellness centra a fitcentra), sociální a kulturní zařízení. Omezený provoz mají obchodní centra. Přes víkend bude možné nakoupit pouze potraviny, léky a drogerii. Omezené úřední hodiny mají klientská centra. Zakázáno je organizování hromadných akcí sportovní, kulturní, společenské či jiné povahy. Otevřené zůstávají hotely a restaurace.

Všechny osoby s trvalým nebo přechodným pobytem na Slovensku budou po návratu ze zahraničí na Slovensko povinně v karanténě 14 dní.

Odpovědi na nejčastěji kladené otázky v souvislosti s omezením dopravy naleznete na webu Ministerstva dopravy a výstavby Slovenské republiky.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Bratislavě (Slovensko). Autor: Jaroslav Remeš, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Slovensko
• Témata: Koronavirus svět
• Oblasti podnikání: Doprava, logistika

Doporučujeme