Slovensko podpoří nájemní bydlení. Čeká se boom stavebních zakázek

Po více než dvou a půl letech příprav byl na Slovensku schválen zákon o státní podpoře nájemního bydlení.

Vytváří prostor na výstavbu státem podporovaného bydlení s regulovaným nájemným a se zárukou dlouhodobého řešení. Stát plánuje postavit s pomocí soukromého sektoru minimálně 10 tisíc nájemních bytů v průběhu následujících pěti let, což představuje šance i pro české firmy.

Předávání klíčů do natažených rukou, Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie

Poptávka po bydlení na Slovensku již dlouhodobě převyšuje nabídku. Z údajů schváleného zákona vyplývá, že v současnosti chybí na Slovensku 220 tisíc bytů. Nejnižší dostupnost bytů na Slovensku je jak v samotném hlavním městě, tak i v Bratislavském kraji.

Jen v samotné Bratislavě chybí přibližně 50 tisíc bytů na uspokojení poptávky a na přidělení nájemního bydlení se čeká několik let. Zatím je zde evidováno pouze cca 1900 nájemních bytů s regulovaným nájemným.

Nejvyšší poptávka po nájemních bytech se vedle Bratislavy očekává v Žilině, Nitře, Trnavě a Košicích. Lze předpokládat, že s prvními nájemními byty se začne právě v Bratislavě a Nitře, kde již představitelé města projevili zájem o výstavbu. Bratislavský primátor již předběžně vytipoval lokality pro nájemní bydlení, a to jednak na výstavbu nových bytů, a taktéž na transformaci existujících, ale již nevyužívaných budov.

Firma Altron dodává na Blízký východ odolné cloudové kontejnery

Finance budou výlučně soukromé

Výstavba nájemních bytových domů bude financována výlučně ze soukromých zdrojů. Investor bude mít možnost obstarat bytové domy se sníženou pětiprocentní sazbou DPH. Snížená sazba bude platit pro dodání stavby nebo části stavby v bytovém domě s nájemními byty. Pětiprocentní DPH platí i v případě obnovy či přestavby těchto bytových domů nebo jejich částí.

Termín zahájení výstavby nájemních bytů není prozatím konkretizován, nicméně příslušný zákon nabude účinnosti 1. ledna 2023. V nejbližší době by měla být založena Agentura na podporu státního nájemního bydlení, která bude schvalovat projekty včetně způsobu financování a průběžně bude kontrolovat rovněž jejich realizaci.

Ilustrační fotografie

První byty již napřesrok

Předběžně se očekává, že první nájemní byty by měly být zkolaudovány již v roce 2023. Postavit se má pouze takový počet jednotek, o jaký bude zájem ze strany potenciálních nájemníků. Ambicí státu je zabezpečit bydlení pro běžné občany, kteří mají stabilní práci, nicméně i přesto si nedokáží zabezpečit vlastní bydlení. Tyto nájemní byty jim sice nebudou patřit, protože se nebudou smět odprodat, ale po pěti letech trvalého bydlení se jejich nájemní smlouva změní na dobu neurčitou.

Podle předběžných analýz některých developerů, jako jsou například J&T Real Estate, YIT Slovakia, PR Lucron, jakož i dostupných informací by schválení tohoto zákona a jeho reálné uvedení do praxe mohlo znamenat významný milník v dějinách slovenského stavebnictví. Výstavbu nájemních bytů na Slovensku lze proto považovat za významnou a dlouhodobější příležitost pro české stavební firmy.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Bratislavě (Slovensko). Autorka: Hildegarda Horská, ekonomická specialistka.

• Teritorium: Evropa | Slovensko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Stavebnictví a stavební materiály

Doporučujeme