Slovensko připravuje rozsáhlou rekonstrukci lázní Sliač

Středoslovenské město Sliač je známé díky Lázním Sliač a Letišti Sliač. Po dlouhých letech chátrání až devastace celého lázeňského komplexu připravuje Slovensko rozsáhlou rekonstrukci a modernizaci státních lázní.

I když Lázně Sliač patří se svou mimořádně léčivou minerální vodou, prospěšnou při léčbě kardiovaskulárních onemocnění, k jedinečným léčebným zařízením, nedočkaly se za posledních 30 let významnější obnovy ani rekonstrukce.

Ilustrační fotografie

K zásadnímu obratu ze strany státu, který je vlastníkem lázní, došlo až začátkem roku 2022, kdy Ministerstvo hospodářství vyhlásilo architektonickou soutěž na obnovu. Aktuálně byly zveřejněny obecné výsledky soutěže.

Klíčovým stanoviskem vyplývajícím z výsledků soutěže je potvrzení opodstatněnosti rekonstrukce Lázní Sliač a zachování jejich léčebné péče. Obnova lázní, jakožto léčebného zařízení, je podle výsledků soutěže výhodnější, než zachování současného stavu nebo prodej celého areálu. Hlavním důvodem obnovy léčebného zařízení je jeho aktuálně nízká hodnota, ale zároveň silný předpoklad nárůstu jeho výnosů po celkové rekonstrukci.

ExportMag.cz: Odkaz Bati žije, exportéři zavádějí jeho systém vedení firmy

Z vybraných soutěžních projektů je zatím preferována varianta s rekonstrukcí v hodnotě 110 milionů eur. V první etapě s předpokládanými náklady ve výši 60 milionů eur by se měl aktuální počet stávajících 350 lůžek zvýšit o 250, avšak místo výstavby nových léčebných objektů by se i za cenu vyšších investičních nákladů měla přednostně obnovit historická památka Léčebný dům Palace.

Autorem projektu tohoto největšího objektu Lázní Sliač je český architekt Rudolf Stockar, který se významně podílel rovněž na celkovém projektu Lázní Sliač. I když se s aktuálním počtem lůžek Lázně Sliač řadí spíše k menším lázeňským zařízením na Slovensku, svou rozlohou s rozsáhlým parkem a počtem objektů patří mezi největší lázně na Slovensku.

Rekonstrukce čeká i letiště

Slovenské Ministerstvo hospodářství ve své původní vizi, na základě které byla vyhlášena architektonická soutěž na obnovu Lázní Sliač, počítalo s celkovými náklady na rekonstrukci a obnovu ve výši cca 200 milionů eur. Se svým nákladově hodně náročným návrhem přišel rezort hospodářství téměř ve stejnou dobu jako Ministerstvo obrany s návrhem na rekonstrukci Letiště Sliač, a to jak v souvislosti s příchodem vojáků NATO, tak i s očekávanou dodávkou stíhacích letounů F-16. Dokonce i odhad nákladů na obnovu Letiště Sliač je ve stejné výši, jako byl odhad rezortu hospodářství na rekonstrukci a obnovu Lázní Sliač, tedy 200 milionů eur.

Koexistence dvou výrazných a zároveň odlišných objektů, jako jsou letiště a lázně, se může jevit pro město s pěti tisíci obyvateli jako problém, nicméně vyjádření ředitele Lázní Sliač naznačují pravý opak. Podle něj se právě s příchodem vojáků NATO otevírají možnosti dalšího rozvoje lázní, neboť vojáci v hojné míře využívají areál lázní ke sportovním účelům a v budoucnu by podle něj mohli být i klienty, jimž se lázně přizpůsobí svými službami.

Ilustrační fotografie

Příležitosti pro české firmy

I když v současné nepříliš příznivé finanční situaci lze předpokládat, že nebudou schváleny náklady na obnovu a rekonstrukci Lázní Sliač v původní výši cca 200 milionů eur, bude schválena varianta s nižšími náklady. Je rozhodnuto, že Lázně Sliač se rekonstruovat budou. Obnova a rekonstrukce jak historického Léčebného domu Palace, tak i celého lázeňského objektu, na jejichž vytvoření se v minulém století významně podílel český architekt, nabízí významné příležitosti rovněž pro současné české podnikatelské subjekty. To se týká jak stavebnictví, tak i následného vybavení tohoto léčebného zařízení.

Lázně Sliač jsou jedinými slovenskými lázněmi, jejichž majitelem je stoprocentně státní společnost. Akcionáři jsou nástupce Fondu národního majetku Slovenské republiky a Všeobecná zdravotní pojišťovna. Nelze proto vyloučit ani možnost, že by stát mohl uvažovat o změně vlastnictví a dle vzoru české skupiny Darkov Spa Group, která vstoupila do slovenských lázní Brusno, by k podobnému kroku mohlo dojít i v případě Lázní Sliač.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Bratislavě (Slovensko). Autorka: Hildegarda Horská, ekonomická specialistka.

• Teritorium: Evropa | Slovensko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Cestovní ruch, volný čas

Doporučujeme