Slovensko spouští dotace na elektromobily: zájemci dostanou přes 200 tisíc. Česko zaostává

Jedenáctého prosince začíná registrace slovenských fyzických a i právnických osob, které chtějí využít dotaci ve výši 8 tisíc eur (204 tisíc korun) na nákup elektromobilu. Pro hybridní pohon to je 5 tisíc eur (128 tisíc korun). V České republice na dotace dosáhnou od roku 2020 v menší míře pouze firmy.

Na Slovensku bude možné pořídit plně elektrický vůz Škoda Citygoe iV za méně než tři sta tisíc korun. Slovensko totiž spouští velkorysý program dotací na elektromobily. Od 11. prosince je možné se registrovat.

Celkem je vyčleněno 5 milionů eur (128 milionů korun), ministerstvo hospodářství ale oznámilo, že v případě velkého zájmu prostředky zvýší.

„Předpokládáme velký zájem o dotace a rychlé vyčerpání plánovaných finančních prostředků určených pro tuto výzvu. Věřím, že možnost dostupnějšího získání elektrického vozidla osloví rovněž větší počet zákazníků, kteří chtějí jezdit, respektive doručovat ekologičtěji, a přidají se tak ke společnostem, jako je DPD nebo Slovenská pošta, které naše vozy už využívají,“ řekl pro Euro.cz šéf prodeje pro střední Evropu ze společnosti Voltia Branislav Volčko. Slovenská firma přestavuje dodávky Nissan.

michelmond / Shutterstock.com

Na plně elektrický vůz dostanou žadatelé příspěvek ve výši 8000 eur (204 tisíc korun), na hybridní verzi 5000 eur (128 tisíc korun). Kupní cena automobilu ale nesmí přesáhnout 41 667 eur bez DPH, což je 50 tisíc eur s DPH (1,28 milionu korun). Dotace jsou určeny na osobní a užitkové vozy do 3,5 tuny. Žádat mohou fyzické osoby, jak podnikatelé tak nepodnikatelé, právnické osoby i vyšší územně správní celky.

Volčko vysvětlil, že výše dotace byla vypočítána tak, aby umožnila vyrovnat cenu osobního vozu pro slovenské občany s průměrným ročním nájezdem.

V České republice chystá dotace na elektromobily také ministerstvo průmyslu a obchodu. Žádat o ně ale budou moci od ledna pouze právnické osoby, tedy firmy. Dotace na jeden vůz by měla činit 250 tisíc korun. Celkem ministerstvo vyčlenilo na podporu 50 milionů korun. Firmy mohou o podporu žádat mezi 6. lednem a 28. květnem 2020.

Zástupce Voltie míní, že Česko by mělo v nákupu elektromobilů podporovat i nepodnikatele. „Rozumně a předvídatelně nastavená přímá dotace je nejrychlejší způsob, jak podpořit a zrychlit nástup elektrických vozidel. Spolu s tím by měla následovat širší promyšlená strategie. Stačí se jen podívat po Evropě a inspirovat se,“ dodal.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák

• Teritorium: Slovensko
• Témata: Dotace a financování
• Oblasti podnikání: Automobilový průmysl | Doprava, logistika

Doporučujeme