Slovinsko: národního železničního nákladního dopravce údajně převezme česká skupina EPH

Neoficiálně: do vlastnictví společnosti Slovinských drah SŽ – Tovorni promet d.o.o. vstupuje Energetický a průmyslový holding Daniela Křetinského

Už tři roky trvají jednání o výběru strategického partnera pro nákladního dopravce Slovinských drah (SŽ) a zdá se, že jsou u konce. Předchozím favoritem byly rakouské dráhy (ÖBB), ale ty se později rozhodly neúčastnit se privatizace. Poslední slovo o akvizici bude mít Slovinský státní holding (SDH), spravující státní podniky a majetky. Detaily případné dohody nejsou známy, ale EPH by za 49% podíl ve společnosti měl dokapitalizovat slovinského dopravce s 80 miliony eur a minimálně by získal dvě místa v pětičlenném představenstvu a rovnoprávný vliv na řízení.
Společnost SŽ – Tovorni promet d.o.o. zaměstnává 1200 osob, v loňském roce dosáhla zisku ve výši 8 milionů eur a má 123 milionů eur závazků.
V posledních letech se EPH šíří i do logistiky. Jeho EP Cargo zajišťuje dopravu uhlí z dolů do tepelných elektráren ve vlastnictví EPH a v roce 2016 uzavřel strategické partnerství s českým dopravcem Spedica Group. Nedávno ohlásíl nákup nových lokomotiv, především pro potřeby německého trhu. EP Cargo působí i na polském trhu a akvizicí SŽ by pokryl oblast své působnosti od Baltu až po Jadran.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Záhřebu.
Zdroj: Siol.NET

• Teritorium: Chorvatsko | Slovinsko

Doporučujeme