Slovinský masný průmysl chce posílit svou přítomnost na srbském trhu

Společnost „Celjske mesnine“ ze Slovinska, která produkuje maso a masné výrobky, je už nějakou dobu přítomná se svou značkou „Z’dežele“ na srbském trhu.

V letošním roce očekává společnost příjmy z prodeje na srbském trhu ve výši 2,5 mil. EUR.

Izidor Krivec ředitel firmy Celjske mesnine, jenž je zároveň i prezident Sdružení masného průmyslu Slovinska, pro portál „e-Kapija“ prohlásil, že společnost chce dosáhnout vyššího podílu na srbském trhu s masem, než jsou současná cca 4 % u čerstvého masa a cca 4,3 % u masných výrobků (nejvýznamnější pozici má slovinský pršut).

Společnost plánuje v Srbsku růst na úrovni 15–20 % ročně a chce toho dosáhnout tak, že do konce tohoto roku otevře svoje restaurace v Novém Sadu a v Bělehradě. Probíhají také jednaní o převzetí některých srbských firem.

Vstup na srbský trh prostřednictvím převzetí místní společnosti a podpora spotřeby produkce v rámci vlastních restaurací by mohly být řešením i pro silné české potravinářské společnosti, kterým se srbský trh z hlediska dopravní dostupnosti a stravovacích návyků jeví zajímavým.

Autor: Vladimír Váňa, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Evropa | Slovinsko | Srbsko | Zahraničí

Doporučujeme