SOS wallet karta pro uprchlíky z Ukrajiny: Umožní jim přijímat důležité zprávy do mobilu

Hospodářská komora ministru vnitra Vítu Rakušanovi nabídla k využití speciální digitální kartu, která umožní českým úřadům či humanitárním organizacím rozesílat na mobily uprchlíků důležitá upozornění.

Aplikace umožní dostávat informace o dopravě, ubytování nebo telefonní čísla, kam se můžou obracet pro pomoc. Vyvinula ji Nula advisory ve spolupráci s Hospodářskou komorou a společností Your Pass.

Ilustrační fotografie

„Tuto informační platformu pro ukrajinské občany postižené válečným konfliktem považujeme za velmi užitečnou. Její výhodou je, že uprchlíci po překročení hranic získají nejdůležitější informace na jednom místě, při příchodu do země si nahrají digitální kartu do mobilu skrze QR kód nebo odkaz. Českým úřadům umožní hromadnou komunikaci s válečnými uprchlíky nejen teď, ale i v dalších týdnech a měsících. Karta může přispět k rychlejší pomoci, kterou budou Ukrajinci potřebovat,“ uvedl prezident ICT Unie a viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček. 

Digitální SOS wallet karta | Hospodářská komora

Digitální kartu si uživatelé budou moct sdílet i mezi sebou, nemá vysoké nároky na datový přenos. Ke stažení bude zdarma. Hospodářská komora ji nabídne i asistenčnímu centru v Praze a dalších krajích.

„Jako další přidanou hodnotu máme připravenou funkcionalitu přesměrování držitele karty na kontaktní centrum. V praxi tak ukrajinský uprchlík na jeden klik vytočí SOS linku nebo bude přenesen do chatu s živým operátorem, který mu pomůže, s čím bude třeba,“ dodal Jan Černošek z Nula advisory.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme