Soutěž pro kreativce vyhrála violoncella tištěná na 3D tiskárně

Vítězství v soutěži Creative Business Cup, jejímž cílem je podpora kreativních českých startupů, vybojovala firma Sensio. Porotu zaujala nápadem vyrábět hudební nástroje na míru zákazníkům moderními postupy.

Soutěž Creative Business Cup letos již popáté pořádá agentura CzechInvest. České finále se uskutečnilo 10. března 2022 v ostravském Brick House.

Odborná porota z deseti finalistů zvolila vítězný startup, který bude reprezentovat ČR v globálním finále v Kodani, na druhém místě se umístil Virtual Real Life a pomyslný bronz získala firma Cementum

Ne nadarmo se říká, že je Česká republika národem podnikatelů a kreativců. Soutěž Creative Business Cup, organizovaná agenturou CzechInvest, si klade za cíl zviditelnit nápady, které nepostrádají kreativitu a mají velký potenciál, a to nejen v Česku, ale také za hranicemi.

Během večera se představily ty nejlepší české startupy z oblasti kulturních a kreativních průmyslů. Vítězství, titul Miláček publika, i speciální cenu Moravskoslezského inovačního centra Design Sprint si v soutěži vybojoval startup Sensio.

Violoncella na míru z 3D tiskáren

Sensio tiskne na 3D tiskárně violoncella na míru svým zákazníkům (produkt MyCello). „Nápad vznikl za pandemie, kdy jsem jako hudebník potřeboval doma hrát a často to nešlo, třeba kvůli hluku. Napadlo nás udělat elektrický nástroj, který může být zároveň tichý i hlasitý, či třeba extrémně lehký nebo vlastně takový, jaký si ho zákazník přeje,“ říká ředitel společnosti Sensio Jan Tobolík. Zakladatelé firmy službu plánují rozšířit i na výrobu dalších nástrojů.

Nyní startup postupuje do finále v Kodani, kde změří síly se subjekty z celého světa. „Úspěch nechodí samovolně, musí se mu jít naproti a jsem šťastný, že se nám podařilo zúročit všechny naše zkušenosti a vložit je do projektu MyCello,“ dodává Tobolík.

Porotu oslovil také startup Virtual Real Life. Firma se zabývá využitím virtuální reality při rehabilitacích z pohodlí domova, a mohla by tak být po svém spuštění částečnou odpovědí na problém přeplněných kapacit rehabilitačních zařízení.

Třetí byla firma Cementum, která vyrábí udržitelné betonové výrobky ze stavební a demoliční suti. Porotu zaujal nápad, který spadá do kategorie cirkulární ekonomiky, a který v České republice nemá zatím konkurenta.

V letošním roce se o umístění v soutěži Creative Business Cup utkaly startupy, které se zaměřily na kreativní využití materiálů a také ty využívající umělou inteligenci, virtuální realitu nebo 3D tisk a 3D skenování. Více informací najdete na webu CzechInvest.cz.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme