Soutěž SME EnterPRIZE podporuje udržitelné podnikání. Letos se poprvé otevírá i pro startupy

Třetí ročník soutěže ocení mikro, malé a střední podniky a startupy, které podnikají udržitelně – s ohledem na životní prostředí. Přihlásit se můžete do 31. března 2023.

Generali Česká pojišťovna spustila 3. ročník soutěže s názvem SME EnterPRIZE. Určena je pro startupy, živnostníky, mikro, malé a střední podniky (tzv. SME), které v Česku podnikají udržitelným způsobem. Soutěž navazuje na úspěšný formát, který již několik let úspěšně funguje v Itálii, Francii či ve Španělsku.

Ilustrační fotografie

Letos poprvé se do soutěže mohou přihlašovat i mikropodniky a startupy. Garanci nad soutěžní kategorií startupů pak převzala agentura CzechInvest, která se věnuje podpoře startupů už více než 10 let. V minulém roce spustila projekt Technologická inkubace, který podporuje startupy ve vysoce perspektivních oblastech pro ekonomický rozvoj a konkurenceschopnost Česka, mezi kterými je například umělá inteligence, mobilita nebo oblast EkoTech.

Kdo se může zúčastnit

Soutěže SME EnterPRIZE se může zúčastnit kdokoliv, kdo podniká v České republice a spadá do kategorie startupů, živnostníků, mikropodniků či oblasti SME, tedy malých či středních podniků.

Konkrétními kritérii pro účast v soutěži jsou:

  • počet stálých zaměstnanců do 250 lidí,
  • činnost firmy (služby, procesy, technologie, inovace, produkty atd.) podporuje udržitelné podnikání a má pozitivní přímý či nepřímý dopad na životní prostředí.

Příklady firem, které se mohou do soutěže zapojit:

  • Módní značka/textilní firma, která spolupracuje s partnery, kteří s přebytečnými nebo zbytkovými textiliemi nakládají z pohledu jejich dalšího využití (v rámci cirkulárního hospodářství).
  • Startup, který pracuje na novém inovativním řešení pro úspory energií v domácnostech či firmách.
  • Společnost, která vytvořila nástroj pro měření uhlíkové stopy firem a pomáhá společnostem vyrovnat jejich emise.
  • Rodinná farma, hospodařící v režimu ekologického zemědělství, která zároveň intenzivně řeší animal welfare.

A spousta dalších, kterým záleží na světě kolem nich a zachování příznivého životního prostředí pro další generace. Pro více detailů se seznamte s Pravidly soutěže.

Přihlášení do soutěže:

Stačí nejpozději do 31. března 2023 detailně vyplnit online přihlášku na www.sme-enterprize.cz.

Z přihlášených firem vybere odborná porota 10 firem a 5 startupů, které postupují do finále soutěže.

Finalisté budou svůj byznys prezentovat před odbornou porotou, která vybere a v červnu 2023 vyhlásí vítěze.

Výhry v soutěži:

  • Kategorie mikro, malých a středních firem – až 100 000 Kč, mediální podpora pro podnikání a mentoring od organizací INCIEN a CIRA Advisory. První tři firmy budou nominovány k účasti na mezinárodním finále soutěže v Bruselu.
  • Kategorie startupů – 50 000 Kč mediální podpora pro podnikání a mentoring od organizací INCIEN a CIRA Advisory.

Nad rámec finančních výher získají první tři firmy a vítěz kategorie startupů mentoring na podporu udržitelného podnikání a také mediální podporu pro svůj byznys.

Zdroj: Generali Česká pojišťovna, AMSP ČR a CzechInvest

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme