Zdroj: CzechTrade

Španělská vláda podpořila výstavbu gigatovárny na baterie pro elektromobily

Španělsko podpoří dotacemi ve výši necelé jedné miliardy eur výrobu elektromobilů na svém území. Nejvyšší podpora byla přislíbena gigatovárně na baterie.

Čínská skupina Envision se chystá ve Španělském městě Navalmoral de la Mata postavit gigatovárnu na baterie pro elektromobily. Projekt za jednu miliardu eur byl oznámen už vloni, nyní dostal podporu španělské vlády.

Ilustrační fotografie

Projektu byla v září předběžně schválena dotace ve výši 200 milionů eur a zvýhodněná půjčka 100 milionů eur ze španělského plánu obnovy. Továrna v regionu Extremadura by měla být dokončena v roce 2025. Podílí se na ní konsorcium dvanácti firem vedené skupinou Envision.

Dalšími členy konsorcia je například Acciona, která dodá továrně solární panely. Ty budou instalovány ve třech fázích, až ve finále dosáhnou výkonu 30 GW v roce 2030. 

ExportMag.cz: Španělsko chce vyslat vlastní raketu do vesmíru

Podporu v řádech desítek milionů eur získaly také další projekty na výrobu baterií pro elektromobily. Ford staví továrnu v Almussafes v regionu Valencie a Seat ve svém komplexu Martorell u Barcelony. Oba tyto projekty jsou investicemi za asi 200 milionů eur. 

Ve vládním projektu na podporu elektromobilů je vyhrazeno skoro 900 milionů eur ve formě dotací a 500 milionů eur ve formě zvýhodněných půjček. Část je určena přímo projektům na výrobu baterií a část na další komponenty pro elektroauta. O podporu zažádalo 186 projektů. Ministerstvo průmyslu žádosti postupně vyhodnocuje.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Španělsko.
Zdroje: mincotur.gob.es, investinspain.org

• Teritorium: Evropa | Španělsko | Zahraničí
• Témata: Ekonomika ve světě
• Oblasti podnikání: Automobilový průmysl

Doporučujeme