Zdroj: CzechTrade

Španělsko je evropským premiantem v digitalizaci

Španělsko učinilo v poslední době značný pokrok v digitalizaci. Země vyniká například v digitální infrastruktuře nebo eGovernmentu.

Evropská komise publikovala zprávu o pokroku členských států v plnění cílů vytyčených v programu Digital Decade 2030. Španělsko udělalo v posledních letech značný pokrok ve všech čtyřech oblastech programu: digitální infrastruktuře, digitalizaci státní správy, digitalizaci firem a digitálních dovednostech.

Ilustrační fotografie

Na rozvoj digitalizace je ve Španělsku určena necelá třetina fondů NextGeneration EU, tedy asi 20 miliard eur.

Digitální infrastruktura: V této oblasti je Španělsko jedním z evropských lídrů. Například 93 % obyvatel má přístup k síti s velmi vysokou kapacitou (nad 100 Mbps), což je o 20 % více než je průměr EU. Země ještě více vyniká v pokrytí optických sítí FTTP, kde s 91 % přesahuje evropský průměr o 35 %. V oblasti sítí 5G je s 82% pokrytím na evropském průměru, ale za zmínku stojí fakt, že oproti roku 2022 jde o nárůst o 23 %.

ExportMag.cz: Kostarika vstoupila mezi nejvyspělejší země. Nesrazil ji ani obří útok ruských hackerů

Digitalizace státní správy: Ve Španělsku je eGovernment na vysoké úrovni, využívají ho tři čtvrtiny obyvatel. Nadprůměrné hodnocení získala od EU také digitalizace státních služeb ve vztahu k firmám a digitalizace zdravotnictví.

Digitalizace firem: Podíl firem, které využívají digitální technologie na alespoň základní úrovni, je ve Španělsku v rámci EU průměrný. Viditelný pokrok je ale v zavádění použití umělé inteligence a big data, což se týká 12 %, respektive 14 % španělských firem. Tomuto trendu pomohla vládní iniciativa Digital Kit a Národní strategie pro umělou inteligenci.

Digitální dovednosti: Alespoň základní dovednosti má 64 % Španělů, což je 10 % nad evropským průměrem. V počtu IT specialistů je sice lehce pod průměrem, ale země je na dobré cestě ke zlepšení situace. Počet absolventů těchto oborů je totiž v rámci EU nadprůměrný a plánovaná modernizace odborného školství by měla přivést ještě více studentů.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Španělsko.
Zdroje: ec.europa.eu, portal.mineco.gob.es

• Teritorium: Evropa | Španělsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme