Zdroj: CzechTrade

Španělský export dosáhl historického maxima

V prvním pololetí roku 2023 se španělský export meziročně zvýšil o 4,7 % na 200 milionů eur. Na zvýšení se nejvyšší mírou podílel nárůst vývozů v automobilovém průmyslu.

V prvních šesti měsících letošního roku dosáhl španělský export 200 milionů eur, což představuje meziroční zvýšení o 4,7 % a historicky nejlepší výsledek.

Ilustrační fotografie

Růst exportu pomohl v kombinaci s meziročním poklesem importu o 2,9 % na 216 milionů eur snížit obchodní deficit o téměř polovinu oproti stejnému období minulému roku.

Největší složky španělského exportu tvoří kapitálové zboží a produkty chemického, potravinářského a automobilového průmyslu. Právě 28% meziroční nárůst v exportu automobilového průmyslu se nejvyšší mírou podílel na dobrém výsledku exportu.

ExportMag.cz: Španělsko chce vyslat vlastní raketu do vesmíru

Automobilový průmysl paří ve Španělsku k nejsilnějším průmyslovým odvětvím a značky jako Seat, Ford, Renault nebo Volkswagen zde mají své továrny. Exportu pomohl také meziroční nárůst o 16 % ve vývozu kapitálového zboží.

„Export je jedním z motorů naší ekonomiky a konkurenceschopnost našich firem je dána jejich kapacitami a inovacemi,“ řekl ke statistice ministr průmyslu, obchodu a turismu Héctor Gómez.

Téměř dvě třetiny španělského vývozu míří do zemí Evropské unie. Export do Česka představuje 1 % španělského exportu a meziročně v prvním pololetí letošního roku vzrostl o 10 % na necelé dva miliony eur.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Španělsko.
Zdroje: mincotur.gob.es, comercio.gob.es

• Teritorium: Evropa | Španělsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Automobilový průmysl

Doporučujeme