Speed dating k telemedicíně: Výzkum a byznys se sešly u jednoho stolu

V pátek 9. září 2022 proběhla konference LIFMAT, která se věnovala telemedicíně a moderním technologiím ve zdravotnictví. Vznikly kontakty mezi potenciálními partnery díky neobvyklé „speed dating“ akci.

Na té Středočeské inovační centrum propojilo přes třicet výzkumníků, podnikatelů i zástupců veřejného sektoru. Akce probíhala v pražském Cubex Centru.

Speed dating | SIC

Znáte tu historiku, jak chtěl mladý podnikatel oslovit vysněného investora, a náhodou ho potkal ve výtahu? Bylo to neúprosné, na prezentaci měl jen několik málo pater. Tak prý vznikl populární formát elevator speech. Na pátečním akci se výtahy vyměnily za tematické stolky: Webové aplikace a programy, AI v medicíně nebo třeba M-health senzorické systémy. Pro všechny zúčastněné, bez ohledu na téma, platily stejné podmínky. Každý z nich měl představit sebe a to nejužitečnější, co může v oblasti telemedicíny nabídnout, a stihnout to do 2 minut.

Minutka s vědci proběhla jako již druhá speed datingová akce Středočeského inovačního centra s hojnou účastí. U kulatých stolů prezentovaly výzkumnou sféru např. Národní ústav duševního zdraví, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, Fakulta biomedicínského inženýrství a Univerzitní centrum energeticky efektivních budov z ČVUT Praha i Vysoké učení technické v Brně. Ze soukromého sektoru to byly například firmy MagicWare, S-Case s.r.o., Mild Blue s.r.o., Porta Medica s.r.o. Účastnila se ale i nezisková organizace Nadace Vodafone Česká republika. Každopádně všichni svoje elevator speech zvládli na jedničku.

Reference účastníků

„Společný prožitek intenzivní akce pomáhal odstranit komunikační bariéry. Množství znalostí o partnerech získaných za tak krátkou dobu bylo opravdu obdivuhodné. Odnesli jsme si mnoho kvalitních kontaktů, na které je nyní již mnohem snadnější navázat,“ řekl Tomáš Novosad, CEO společnosti MagicWare.

Speed dating | SIC

„Náš akcelerační program Laboratoř Nadace Vodafone pomáhá na svět nápadům a startupům, které přináší technologické inovace zejména do oblasti ochrany zdraví a zlepšování kvality života osobám se speciálními potřebami. Každý rok proto hledáme a vybíráme projekty, které mají inovativní a udržitelný potenciál. A právě networkingový formát „Na minutku s vědci“ přesně splňuje naše představy relevantního a cíleného „skautingu“ nových projektů do Laboratoře v rámci ekosystému sociálních inovací, do kterého Středočeské inovační centrum patří v plném rozsahu. Množství navázaných jednání a konzultací s potenciálními zájemci o program Laboratoř jsou toho jasným důkazem,“ řekl Jan Fencl, programový manažer Nadace Vodafone.

Zdroj: Středočeské inovační centrum

• Oblasti podnikání: Zdravotní a sociální služby

Doporučujeme