Spektrální Madona. Český startup mezi highlighty Evropské kosmické agentury 2021

Evropská kosmická agentura zveřejnila svůj seznam nejzajímavějších událostí roku 2021, na kterých se podílela.

Na tomto prestižním seznamu figuruje také firma InsightART se svou spektrální analýzou obrazu Madona s dítětem, o jehož původu se dlouhou dobu vedly spory.

Dva pracovníci vkládají obraz do scanneru RTOO.
Vkládání obrazu do scanneru RTOO firmy InsightART. | InsightART, 2019

InsightART se zaměřuje na ověřování pravosti uměleckých děl a má v této oblasti za sebou již několik úspěchů. To, že ho na seznam „highlightů“ za uplynulý rok zařadila dokonce i Evropská kosmická agentura, firmu posouvá na další odbornou úroveň, kterou v této zemi a v této oblasti pravděpodobně nikdo jiný nereprezentuje.

InsightART vznikl jako dceřiná firma pražské technologické společnosti ADVACAM, jenž se etabloval na poli vývoje a výroby detektorů radiace, které využívá v rámci svých projektů ESA i NASA. A právě dlouhodobá spolupráce s Evropskou kosmickou agenturou otevřela InsightARTu dveře do jejího byznysového inkubátoru ESA BIC, jehož podpora dala vzniknout prvnímu robotickému rentgenovému skeneru RToo pro analýzu uměleckých děl. Přístroj využívá unikátní částicový detektor, který dodal pro tyto potřeby právě mateřský ADVACAM.

Český kosmický startup InsightART pomohl odhalit tajemství malby od Raffaela

„Tato technologie, která je mimo jiné využívána i pro měření radiace na Mezinárodní kosmické stanici (ISS), je schopna detekce a počítání jednotlivých fotonů záření, a navíc dokáže rozlišit jejich vlnovou délku. Klasický rentgen používaný doposud vytváří jen černobílé snímky. RToo ale poskytuje barevné, tedy spektrální snímky, v nichž vyniknou různé materiály na základě jejich prvkového složení. A to je klíčová výhoda skeneru RToo,“ popisuje proces spoluzakladatel InsightARTu a fyzik Josef Uher.

Bilancující uznání od ESA potěšilo také Jana Sohara, jenž spoluzakládal InsightART i ADVACAM a dodnes je hlavní postavou ve vedení obou společností. „Spolupráce s Evropskou kosmickou agenturou si velmi vážíme. Fakt, že ESA vnímá InsightART jako úspěšnou aplikaci technologie používané v kosmu, nás řadí mezi špičkové české firmy aktivní v kosmickém průmyslu,“ říká Jan Sohar.

Publikace ESA HIGHLIGHTS 2021 je k dispozici na stránkách ESA (pouze v angličtině).

Redakčně upravená tisková zpráva

• Teritorium: Česká republika | Evropa
• Témata: Inovace a startupy
• Oblasti podnikání: Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme