Špinavé zdroje podporujeme jen skrze příspěvek na bydlení, vzkazuje vláda do Bruselu

Podpora plynu či uhlí skrze státní příspěvek na bydlení sociálně slabým domácnostem je jedinou tuzemskou dotací fosilních zdrojů, vzkázalo Česko Evropské komisi.

Dým z pražských komínů, ilustrační foto
Dým z pražských komínů, ilustrační foto | Archiv MF

Ministerstvo průmyslu a obchodu zareagovalo na připomínky Evropské komise k podobě klíčového klimaticko-energetického plánu a předložilo upravený dokument. Jednou z výtek Komise bylo, že materiál nevyčíslil dotace na spalování fosilních paliv v Česku.

Stát se s kritikou vypořádal šalamounsky. „Ve smyslu definice Mezinárodní energetické agentury lze za dotaci na fosilní paliva v ČR považovat pouze příspěvek na bydlení,“ uvádí se v dokumentu. Do nákladů na bydlení se totiž započítávají i náklady na plyn, elektřinu či dodávky tepla.

V Česku příspěvek pobírá zhruba 175 tisíc domácností. Ministerstvo práce a sociálních věcí má pro letošek na tento účel vyčleněno 9,15 miliardy korun. Úředníci do Bruselu vzkázali, že Česko se chystá pravidla přenastavit tak, aby příspěvek sociálně slabé domácnosti motivoval k využívání ekologičtějších paliv.

Upravený klimaticko-energetický plán zároveň odkazuje i na studii Ceny energií a náklady na energie v Evropě z ledna letošního roku, podle které jde na podporu „špinavé“ energie v Česku zhruba 200 milionů eur ročně. Stát však neměl k dispozici primární data a ze samotné studie není patrné, co výpočet zahrnuje. Není tedy ani jasné, zda jde o vyčíslený příspěvek na bydlení, nebo se autorům podařilo identifikovat nějakou jinou dotaci.

Ve srovnání s ostatními členskými státy je každopádně tuzemské podpora poměrně malá. V celé Evropě dostal v roce 2016 fosilní průmysl celkem 55 miliard eur, nejvíce ve Velké Británii, Německu a Francii. Na obnovitelné zdroje šlo oproti tomu 75 miliard.

Úředníci ministerstva průmyslu dodali, že spalování fosilních paliv je spojeno i s externími náklady. Pro komplexní pohled by tedy bylo potřeba vyčíslit i tyto položky, nikoliv jen dotace samotné.

Převzato z týdeníku Euro, Autor: Jan Brož

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme