Spojené arabské emiráty představily národní Nutriční strategii 2022–2030

Začátkem prosince vyhlásilo Ministerstvo pro zdraví a prevenci SAE novou strategii, která má za cíl zatočit s nenasycenými mastnými kyselinami, cukry a solí v pokrmech.

Hlavním důvodem je opět boj s obezitou u mladých obyvatel země a snížení výskytu kardiovaskulárních onemocnění.

Ilustrační fotografie

V rámci nové strategie má v zemi dojít k velkému omezení propagace nezdravého jídla a ke kontrolám nutričních hodnot ve stravovacích zařízeních pro děti.

Podle původního plánu chtěly Emiráty úplně zakázat přítomnost nenasycených mastných kyselin v potravinách. Nakonec ale ustoupily požadavkům potravinového průmyslu a zavázaly se řídit doporučením Světové zdravotnické organizace, která pouze upravuje maximální hodnoty těchto tuků.

Během nedávné tiskové konference bylo oznámeno, že dohledový orgán Spojených arabských emirátů bude během jara 2023 pořádat workshopy pro výrobce, ve kterých představí nová pravidla pro dodržování hodnot tuků, solí a cukrů v jejich produktech.

Autor: Lukáš Zamrzla, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Témata: Ekonomika ve světě
• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme