Spojené státy: Profese na odpis

Pamatuje si ještě někdo obsluhu ve výtahu či průvodčí v tramvajích? Určitě ne.Nástup moderních technologií v uplynulých desetiletích byl fascinující. Stejně tak i rychlost, se kterou v důsledku toho mizely a mizí některé profese.

Martin Straka (MF)

A v příštích padesáti letech to bude ještě hektičtější. Jen v USA má být podle webu Stacker zrušeno v důsledku automatizace a robotizace 1,5 milionu pracovních míst ve výrobní sféře. Odhaduje se, že celosvětově zmizí do 40 let až 45 procent současných povolání. Budou nahrazena zcela jinými. 

A nejde jen o dělnické pozice, nekvalifikované a „rutinní“ profese, jak by se mnozí mohli domnívat. Technické inovace, umělá inteligence a robotizace ohrozí i lidi s vysokoškolským vzděláním, zvláště v administrativě a službách. 

Které profese jsou tedy nejohroženější? Zde je částečný výčet: 

Taxikář – nástup samořiditelných vozů se nezadržitelně blíží. Než zcela ovládnou ulice, mohou se současní taxikáři načas „zachránit“, když se připojí ke svému úhlavnímu „nepříteli“, k některé z aplikací nabízející sdílené jízdy, například Uberu. 

Řidič autobusu – samořiditelné busy už jsou realitou ve Švýcarsku. 

Řidič nákladního automobilu – Skandinávií již projíždějí ve zkušebním provozu „vlaky“ nákladních aut bez řidičů. 

Pilot – do kokpitů letadel nastoupí roboti. Nahradí piloty, jedny z nejlépe placených lidí na světě. Už dnes ostatně takzvaný autopilot podporuje piloty za letu, ti přebírají plnou odpovědnost vlastně jen při vzletu a přistání. 

Geodet – k tomuto povolání je dnes třeba vysokoškolské vzdělání. Už brzy to ale nebude platit, i do terénu nastoupí roboti. 

Strážník – drony brzy vystrnadí z ulic uniformované muže pořádku, kteří rozdávají lístky za špatné parkování. Ze vzduchu budou vše kontrolovat a tomu, kdo spáchá přestupek, doručí lístek s pokutou samy.  

Horník – zásoby uhlí se tenčí, pomalu nemine dne, aby nebyla ve světě zavřená některá ze šachet. Svět se rychle přiklání k takzvané čisté energii.

„V případě manažerských a dalších řídicích pozic, lékařů, ošetřovatelek a sester nebo učitelů se velká revoluce neočekává. Úplné nahrazení jejich práce umělou inteligencí, i vzhledem k široké škále měkkých dovedností, kterými musí disponovat, očekávat nelze. Stejně jako výrazné snižování celkového počtu pracovních míst. Namísto těch, která se budou rušit, totiž budou vznikat nová, především v IT sektoru, ale i v oboru HR, který bude stále komplexnější a v němž bude třeba velmi pružně reagovat na změny trhu práce.“ Michal Novák, Profesia.cz

Zaměstnanec fast-foodu – provozovny rychlého občerstvení jsou svojí povahou vlastně „výrobní linky“. Proto nebude vůbec divné, když zde lidi nahradí roboti, podobně jako u linek na výrobu aut. A ono už se tak děje. Důkaz nabízí jedna newyorská provozovna Shake Shack. 

Honák – a opět drony v akci. U stád dobytka a ovcí nahradí lidi s jejich psy a koňmi. 

Rozhodčí – konečně nebude pochyb, zda dosažená branka byla platná, či nikoli. Skončí éra podezřívání a fotbalových šíbrů, roboty totiž nikdo nepodmaže. Evropské arbitry by stroje mohly nahradit už v roce 2030.

Prodejce po telefonu – podle listu The Guardian je jen málo profesí natolik ohrožených, jako je tato. Často se opakující „činnosti“ jsou perfektní pro využití „chytré“ automatizace.  

Dispečer – umí si snad někdo představit, že za 50 let se bude někomu volat s žádostí o vysvětlení cesty?  

Kontrolor letového provozu – dnes jsou tito vysoce cenění specialisté v kontaktu s piloty po celou dobu letu. A zdá se, že jsou nepostradatelní. To je ale omyl. Stačí si jen vzpomenout třeba na obsluhu majáků. Kde je jí konec? 

Farmář – ohromující změny se odehrávají i na polích. Drony například mapují pozemky, poznají, kdy sít, zavlažovat, hnojit, sklízet. Farmáři mají k dispozici stále více nových moderních strojů, které jsou schopné vykonávat mnohé práce samostatně. 

Pojišťovací poradce – už dnes má každý možnost ve svém počítači nalézt množství dat potřebných k tomu, aby byl schopen posoudit míru rizika. A bude ještě lépe. Dotěrní poradci beroucí slušné provize už u žádných dveří obrazně řečeno zvonit nebudou.  

Obsluha sonografu – americká armáda vyvinula roboty schopné samostatně přemístit moderní diagnostické zařízení na bitevní pole, aniž by byla ohrožena jeho lidská obsluha. Paradoxně z toho ale vyplyne, že lidé po čase ztratí svoje zaměstnání kvůli robotům, kteří byli navrženi, aby je chránili. 

Vrtač – odhaduje se, že jeden z pěti specialistů na průzkumné a další vrty ztratí práci kvůli automatizaci a umělé inteligenci. 

„Dnes, kdy se projevuje nedostatek pracovních sil, je nasazování chytré automatizace možnost, která firmám pomůže tuto situaci řešit. Třeba online recepce si snadno poradí s každodenními činnostmi recepce a jejím běžným provozem: přivítá návštěvy, poskytuje informace, vydává návštěvní karty i zapomenuté karty zaměstnancům, odbaví poslíčky i objedná taxi. Každý uživatel má přístup do návštěvního systému, kde může každou návštěvu jednoduše nahlásit předem a online recepce pak návštěvu odbaví ještě rychleji než lidská obsluha.“ Radek Škrabal, SSI Group

Obsluha v restauraci – robotičtí číšníci a číšnice už jsou v akci v čínských restauracích a nikdo se tomu nediví. Stejně jako samoobslužným kioskům, které jsou k dispozici v mnoha restauračních zařízeních po celém světě. 

Krupiér – i majitelé kasin vítají nástup nových technologií. Odpadne jim jedna starost: hrozba „lidské“ chyby. 

Překladatel nebo tlumočník – příslušníci obou profesí si připadali dlouho v bezpečí. Počítače totiž nebyly schopné postihnout všechny nuance jazyků, včetně akcentu, dialektu, dalších významů jednotlivých slov. To už ale neplatí. Byznys „strojového“ překládání ročně generuje obrat osm miliard dolarů.  

Bankovní úředník – konec lidí za neprůstřelnými skly. Bankomaty byly první krok, zákazníci se naučili vybírat z nich hotovost, kontrolovat stav svého účtu a mnohé další. Rozvoj internetového bankovnictví a vývoj nových aplikací představují druhý krok. 

Pokladní – v mnoha klasických prodejních řetězcích už lidi za pokladnami nahrazují samoobslužné „chytré“ pokladny. A tempo se zrychluje. 

Diskžokej – v klubech byli až dosud dýdžejové pouštějící hudbu za hvězdy, byli jedni z nejžádanějších. Jejich sláva ale zvolna hasne. Na vině jsou služby iTunes, Spotify a mnohé další.  

Finanční poradce – také svět peněz zažívá nástup robo-poradců (automatických platforem využívajících sofistikované platformy a nejčerstvější informace). Ti jsou schopni zákazníkům poradit stejně kvalifikovaně, přitom za mnohem méně peněz. A nehrozí u nich, že jejich rady ovlivní nějaká předpojatost či triviální chyba.  

Dřevorubec – výkonné a přitom chytré stroje si našly cestu i do lesů. V hustých porostech zastanou práci za desítky dřevorubců. Vypadá to, že už brzy v lese vazouna s pilou nepotkáte. Leda tak nějakého na kolech.  

Hodinář – podobně jako klenotníci i opraváři hodinek stahují rolety. Očekává se, že v roce 2024 jich bude o čtvrtinu méně. Čištění, opravy, seřizování hodinek žádá stále méně zákazníků. Zbylé hodináře pak v budoucnosti nahradí roboti.

Noví hráči, nové úkoly

Některé profese mizí, druhé se objevují. Mezi aktuálně často poptávané patří například scrum master (chrání projektový tým před vnějšími vlivy, které by ho mohly odvádět od práce) nebo manažer štěstí (jeho úkolem je zajistit zlepšení náboru zaměstnanců nebo snížit jejich fluktuaci). Hovoří se o „renovátorech“ divočiny, profesionálních teambuilderech nebo upcyklátorech (budou vyvíjet a uvádět v život nové recyklační technologie). Stoupá i poptávka po lidech tvořících jakési nárazníkové pásmo mezi lidmi a „robotickými“ zaměstnanci.

Převzato z časopisu Profit. Autor článku: Jaroslav Matějka. Foto: Martin Straka.

• Teritorium: Spojené státy americké
• Oblasti podnikání: Neurčeno | Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme