Společnost Komatsu začíná stavět první uhlíkově neutrální továrnu ve Švédsku

Přední světový výrobce lesnické techniky, společnost Komatsku Forest, buduje ve Švédsku první uhlíkově neutrální továrnu.

Zásady udržitelného rozvoje se rozhodl respektovat druhý největší výrobce stavební a těžební techniky na světě – společnost Komatsu, která staví v Umeå ve Švédsku svůj nový závod s nulovými emisemi. Ten má být zprovozněn do roku 2021.
Společnost Komatsu oznámila své plány na časový harmonogram pro vybudování nejmodernější továrny na 40 000 metrech čtverečních ve švédské Umea pro divizi lesních strojů.
„Rozhodli jsme se investovat do továrny, která splňuje naše výrobní potřeby dnes, ale také nám dává prostor pro růst do budoucna,“ říká ředitel závodu Komatsu Forest. Nový závod byl navržen tak, aby splýval s okolním lesním prostředím a zahrnuje hlavní tovární budovu se dvěma patry a přilehlou šestipodlažní administrativní budovu.
„Dokončili jsme důkladnou studii proveditelnosti pro posouzení celé výstavby, uvedení do provozu a převodu operací pro zachování naší vysoké míry produktivity. Nyní máme dobře připravený plán, který nám umožňuje přechod do hotové továrny v relativně krátkém časovém rámci,“ dodává.
Očekává se, že multimilionová investice do nové továrny společnosti Komatsu Forest v severním Švédsku se stane skvělým a dominantním příkladem nových technologií a udržitelnosti průmyslu 4.0.To zahrnuje instalaci řešení loT pro sledování v reálném čase sledovatelnost výrobních linek. Optimalizaci dodávek energie pomocí kombinace solárních panelů, moderních konstrukcí a geotermální energie budou všechny výrobní operace uhlíkově neutrální.
„Náš výrobní proces bude digitálně propojen, což přinese mnoho výhod. Patří mezi ně schopnost podrobně sledovat kvalitu, dostupnost a bezpečnost a zajistit, aby zákazníci měli větší flexibilitu a kratší dodací lhůty,“ vysvětluje Ärlestig.  
Ambicí společnosti Komatsu Forest je dále posilovat vynikající odborné znalosti a postavení regionu v lesnické technologii. „Jsme přesvědčeni, že tato iniciativa přispěje k rozšíření stopy na regionální, národní i mezinárodní úrovni v několika oblastech.“
Nové umístění v průmyslové oblasti Klockarbäcken, 5 km severně od Umeå, nabízí přidanou hodnotu těsné blízkosti železniční sítě. To znamená pro společnost možnost zvýšit podíl přepravovaného zboží a materiálu po železnici.
Výstavba továren s využitím nových technologií, což je současný trend v celé Skandinávii, je zároveň příležitostí pro české firmy, které by chtěly exportovat na místní trh. Pobočka CzechTrade ve Skandinávii se sídlem ve Stockholmu je připravena individuálně asistovat firmám v jejich úsilí exportovat na Sever Evropy.

Zpracoval kolektiv pracovníků CzechTrade Stockholm.
S využitím zdroje: www.business-sweden.se

• Teritorium: Švédsko
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme