Společný robotický tým TF ČZU a Robotika.cz pod názvem Robotika obhájil cenné umístění v dalším kole světové soutěže DARPA

Tým Robotika, složený z vědců a studentů České zemědělské univerzity v Praze a z odborníků robotika.cz, navázal ve Spojených státech amerických na své úspěchy z předchozích kol DARPA Subterranean Challenge.

„Tým získal páté místo v soutěži virtuálních robotů a prosadil se mezi osm nejlepších týmů na světě do závěrečného finále v soutěži robotů skutečných,“ uvádí Ing. Jakub Lev, Ph.D. z Katedry fyziky, Technické fakulty ČZU

ČZU

Soutěž pořádala americká organizace DARPA (Agentura ministerstva obrany pro pokročilé výzkumné projekty). V rámci této soutěže jsou roboti vysláni do zcela neznámého podzemního nebo průmyslového prostředí, které mají za úkol prozkoumat, a hlásí polohu přeživších a různých důležitých předmětů, jako jsou batohy, telefony, hasicí přístroje a jiné. Finále soutěže se konalo v podzemním komplexu Mega Cavern ve městě Louisville ve Spojených státech amerických.

„Tým Robotika, společně s dalším českým zástupcem v soutěži, Českým vysokým učením technickým v Praze, dokázal, že Česká republika patří mezi světovou špičku ve vývoji autonomních robotů s využitím prvků strojového učení a umělé inteligence. Roboti neznámá soutěžní prostředí prohledávají samostatně, často mimo rádiový dosah svého operátora. Sami rozhodují, kterou část světa následně prozkoumají, navzájem si předávají informace, sami detekují objekty zájmu a sami se pak vrací nahlásit nálezy svému operátorovi,“ dodává RNDr. Jiří Iša (Cogito Team – Robotika.cz).

Podrobné informace o celé soutěži lze nalézt na blogu robotika.cz.

Redakčně upravená tisková zpráva ČZU v Praze

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme