Spolupráce české organizace SZÚ a korejských institucí na certifikaci pokročilých vodíkových technologií

Organizace Strojírenského zkušebního ústavu (SZÚ) podepsala Memorandum o porozumění o vzájemné technické spolupráci v oblasti vodíkových palivových článků se dvěma významnými korejskými institucemi.

V této trojstranné dohodě figurují kromě SZÚ také dva korejští partneři: Woosuk Hydrogen Fuel Cell Regional Innovation Center (WFRIC) a Hydrogen Convergence Alliance (H2KOREA).

Za SZÚ dohodu podepsal generální ředitel Ing. Tomáš Hruška, který toto Memorandum předal jako „úspěšnou štafetu“ řediteli SZU Korea Jae-young Ohovi, který zastupuje SZÚ v Koreji.

SZÚ jako mezinárodně respektovaná autorita v oblasti zkoušení, inspekce a certifikace navázala díky svému korejskému partnerovi SZU Korea perspektivní spolupráci v nově rozvíjeném high-tech oboru „vodíkových palivových článků“. Obě korejské instituce, WFRIC i H2KOREA, hrají klíčovou roli v nových průmyslových odvětvích a oborech obnovitelné energie v oblasti vodíkových palivových článků v zemi.

Dohoda o spolupráci byla uzavřena za účelem podpory vzájemného prospěchu a rozvoje prostřednictvím podpory domácích a mezinárodních standardů a informací souvisejících s certifikací. Účelem této dohody je přispět k úzké spolupráci a rozvoji všech tří stran podporou vzájemného sdílení informací a technické spolupráce týkající se vodíkových palivových článků.

Strojírenský zkušební ústav působí v Korejské republice již od roku 2011 a může se pochlubit dlouhodobou spoluprací s předními autoritami v odvětví průmyslového testování, certifikace a značení, jakož i spoluprací s technologickými giganty korejského průmyslu, jako jsou např. společnosti skupiny Samsung a SK Hynix. Aktuálně má SZU Korea v zemi tři pobočky a kolem 25 zaměstnanců.

Zastupitelský úřad v Soulu současně vyvíjí úsilí směřující k podpoře obchodních a výměnných aktivit dalších českých subjektů, které již podnikají nebo se aktuálně snaží proniknout na korejský trh.

Návštěva korejské delegace v SZÚ Brno
Zdroj: SZÚ
Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Soulu (Korejská republika). Autor: Pavel Kalina, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Asie | Korejská republika | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme