Spolupráce Kazachstánu s Čínou

Dne 14. září 2022 proběhlo jednání mezi kazašským prezidentem Kassymem-Jomartem Tokajevem a čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Byla podepsána řada důležitých dokumentů, které mají za cíl prohloubit obchodní vztahy.

Pro kazašskou stranu dojde ke zjednodušení exportu a přístupu na domácí trh, čínské straně bude zase poskytnuta alternativní cesta pro obchod s evropskými zeměmi.

Ilustrační fotografie

Na závěr setkání byly podepsány protokoly o spolupráci v oblasti zemědělsko-průmyslového komplexu mezi Ministerstvem zemědělství Republiky Kazachstán a Hlavní celní správou Čínské lidové republiky o kontrole, karanténě a veterinárních a hygienických požadavcích na mléčné výrobky, len a vlnu vyvážené z Kazachstánu do Číny. Rovněž byla podepsána technická specifikace pro výměnu předběžných informací o zboží a vozidlech přepravovaných přes hranice obou zemí.

V posledních několika letech je kazašský zpracovatelský byznys omezen, respektive nemůže aktivně vstoupit na čínský trh, neboť ten má velmi specifické interní požadavky pro přepravu obilí či mouky v konkrétních formách. I tyto otázky byly v rámci jednání prodiskutovány, a s přihlédnutím na kazašskou stranu budou tato omezení buď snížena, nebo odstraněna.

Kazachstán po nepokojích? Ekonomiku čekají změny

Podle údajů kazašského Ministerstva zemědělství činil za prvních 7 měsíců roku 2022 obrat agrárního zahraničního obchodu mezi Čínou a Kazachstánem 412,5 milionu USD, což je zvýšení o 46,7 %. Vývoz kazašských zemědělských produktů vzrostl o 62,2 % na 280,4 mil. USD a stejně tak se zvýšil dovoz z Číny do Kazachstánu, a to o 22,2 % a činil 132,1 mil. USD.

Autor: Artjom Lukašov, místní zástupce ČR pro pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Nur-Sultánu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Čína | Kazachstán | Zahraničí

Doporučujeme