Desetina provozovatelů podniků na venkově zvažuje ukončení provozu a dalších pět procent už je definitivně rozhodnuto, že po zvýšení DPH skončí.
Zhoršující se ekonomická situace konzumentů je jednou z hlavních příčin meziročního poklesu prodeje čepovaného piva.
Za období leden až srpen se ho v Česku vypilo o čtyři procenta méně než za stejné období roku 2022. Celkové prodeje piva pak stále nedosáhly předcovidových hodnot, ve srovnání s rokem 2019 jsou pak o pět procent nižší. Očekávání růstu pivovarského sektoru po pandemii se tak stále nenaplnila.
Pivaři se přesunuli z hospod do bytů a garáží
Zatímco se chystá zdražení čepovaného piva, jeho prodeje už třetím rokem meziročně klesají. Konzumenti se nejprve kvůli pandemii, poté v důsledku vysoké inflace a zhoršující se ekonomické situace domácností začali přesouvat z hospod a restaurací do bytů a garáží.
To dopadá zejména na provozovatele menších vesnických podniků, z nichž desetina zvažuje ukončení provozu a dalších pět procent už je rozhodnuto, že po zvýšení DPH skončí.
Pivovarníci varují před dopady zvýšení DPH na čepované pivo a nealkoholické nápoje
„Výsledky za prvních osm měsíců potvrzují nepříznivý trend posledních tří let, a pivovarníci i hospodští hledí do budoucna s velkými obavami,“ potvrzuje Tomáš Slunečko, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven.
„Od nového roku nás navíc čeká zvýšení DPH na čepované a nealkoholické pivo, což může současnou situaci ještě zhoršit. Pokud budou hospodští skutečně omezovat a ukončovat svou činnost, vláda nakonec spláče nad výdělkem a bude ráda, pokud na DPH vybere stejnou částku, jako doposud,“ dodává Slunečko.
Ohrožena budou i pracovní místa
To, že se zásadních dopadů konsolidačního balíku na prodej piva, obávají zástupci pivovarů, potvrdil i nedávný bleskový průzkum mezi členy Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS).
Zdražení bude mít podle nich dopad na hospody, restaurace, ale i samotné pivovary, kterých je v Česku (včetně minipivovarů) více než 500.
Drtivá většina (82 %) respondentů se obává zrychlení odlivu hostů z hospod a restaurací, a zavírání zejména zmíněných vesnických hospod. Více než 70 procent také očekává negativní dopady na zaměstnanost v sektoru.