Srbsko dojednalo se Saúdskou Arábií podmínky vývozu svého masa a mléčných výrobků

Srbsku se podařilo se Saúdskou Arábií odsouhlasit podmínky a patřičné veterinární certifikáty na vývoz srbského masa a mléčných výrobků do této země.

Informaci otiskl srbský tisk a také zazněla v oficiální zprávě srbského Ministerstva zemědělství, lesnictví a vodního hospodářství.

Ilustrační fotografie

Doposud Srbsko do Saúdské Arábie vyváželo jen ovoce, a to především jablka. Nyní může vyvážet i hovězí maso a mléko a mléčné výrobky. Je však otázkou nakolik budou srbské společnosti schopny tuto situaci využít, protože v posledních letech se v Srbsku výrazně snížily stavy skotu, a to jak masného, tak mléčného.

Situaci způsobily především narůstající náklady na krmiva a nízké výkupní ceny mléka. Pokud se však dodávky na lukrativní arabský trh rozběhnou, lze očekávat, že srbští farmáři budou navyšovat početní stavy svých stád, a to povede ke zvýšené poptávce po dovozu jalovic, genetického materiálu a zástavového skotu z dalších evropských zemí. Zde by mohla být příležitost i pro české chovatele skotu jak masného, tak mléčného, jejichž kvalita má i díky mnohaleté podpoře ze strany českého Ministerstva zemědělství v Srbsku velmi dobé jméno.

Autor: Vladimír Váňa, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Evropa | Srbsko | Zahraničí

Doporučujeme