Zdroj: CzechTrade

Srbsko hodlá investovat do elektrické přenosové soustavy

Ministryně hornictví a energetiky Srbska Dubravka Đedović oznámila, že Bělehrad hodlá v nebližší budoucnosti investovat až 320 milionů euro do modernizace a posílení kapacit přenosové soustavy elektrické energie.

Vláda v Bělehradě přistupuje k procesu modernizace přenosové soustavy v době, kdy celý region Západního Balkánu prochází obdobím meteorologických výkyvů a silné letní bouře představovaly zatěžkávací zkoušku pro zastaralou přenosovou síť.

Ilustrační fotografie

„Dříve jsme měli velké problémy s nacházením míst, na kterých byla síť přerušená. Spustili jsme tedy nové investice do přenosové soustavy ve výši 320 milionů euro, abychom ji posílili, zautomatizovali a vyměnili nevyhovující transformátory a staré měřiče, což nám pomůže lépe se vypořádat s budoucími výpadky,“ uvedla ministryně Đedović.

Srbský parlament by měl brzy projednat zákon, na jehož základě by napříč Srbskem mohla být instalována chytrá měřidla, přičemž první přístroje by podle optimistických odhadů měly být instalovány nejpozději počátkem příštího roku.

V srbském parlamentu v současné době poslanci zároveň diskutují o zákonu, kterým by byla garantovaná půjčka 50 milionů euro pro státní podnik Elektrodistribucija Srbije (EDS). Uvedená částka má posloužit zejména na výměnu starých dřevěných sloupů za stabilnější betonové, výměnu neizolovaných vodičů moderními samonosnými kabelovými svazky a dále na adaptaci domovních přípojek elektrické energie. 

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Srbsko.
Zdroj: balkangreenenergynews.com

• Teritorium: Evropa | Srbsko | Zahraničí
• Témata: Ekonomika ve světě
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme