Srbsko hostí konferenci WAPA

Ve dnech od 3. do 5. srpna 2022 proběhne v Bělehradě konference Prognosfruit, kterou ve spolupráci se srbským sdružením Serbia Does Apples pořádá Světová organizace pěstitelů jablek a hrušek (WAPA).

Na konferenci budou přítomni významní producenti jablek a hrušek a také odborníci na jejich pěstování a následné zpracování. Hlavní program je naplánován na čtvrtek 4. 8. 2022, kdy budou probíhat jednání o aktuálních trendech v pěstování jablek a jejich dalším zužitkování a zazní také první informace o výhledech na letošní sklizeň.

Ilustrační fotografie

V dalších dnech proběhne návštěva jablečných sadů společnosti ATOS Fructum, která byla jedním z průkopníků moderního sadařství v Srbsku.

Srbsko nyní patří k významným producentům a stále svoji produkci navyšuje. Aktuálně se pěstují jablka na 27 000 hektarech a pěstitelé s pomocí moderních technologií dosahují výnosů 60 až 80 tun na hektar. Hlavní odrůdy, které se v zemi pěstují, jsou Gala, Braeburn, Golden Delicious, Red Delicious, Granny Smith, Fuji a Jonagold.

Revoluce proti plastům. Startup Refork vyvinul rozložitelné příbory

Také Česká republika dováží v posledních letech srbská jablka. V loňském roce se do ČR dovezlo přes 200 tun jablek v hodnotě kolem 4 milionů Kč, v roce 2020 to bylo dokonce 420 tun za více než 8 milionů Kč.

Konference se pravidelně účastní i zástupci Ovocnářské unie České republiky a je to také příležitost k navázání nových kontaktů i pro firmy obchodující s ovocem.

Autor: Vladimír Váňa, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Evropa | Srbsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme